Uncategorized

Mesti Cuba la! Top 4 Halal Char Kuey Teow Penang

Miss chong pernah makan kat Bee Hwa Restoren ka? Saya pernah makan masakan non muslim tapi tangok kedaan.

Miss chong ni suka makan Char Huey Teow dan suka search tangok Blogger lain review mane ada yang best.

Jumpa banyak orang melay suka share Bee Hwa Restorant. To be honest saya sebagai Chinese Muslim saya suka sangat Chinese Food because i grow up with it. Tapi saya tak pernah makan di Bee Hwa Restoren. Bukan kate Malay food tak sedap tapi did you understand that kalau you dok lama kat Australia you rather nak makan Nasi Lemak Bilis Telur if compare with Fish & Chip.

Balik kepada Bee Hwa Restoren, saya pun pernah makan masakan non muslim tapi tangok keadaan. Ketika travel di tempat Majoriti non muslim, Jepun atau Korea awak boleh makan dengan keadaan kaji dulu ingredient kalo takda masalah dan tampa rasa was was sila makan.Tapi bila dah kaji rasa ok tapi tangok ada bottle Asahi tepi tukang masak tu awak timbul rasa was-was dok imaging macam-macam so jangan makan. Actually Islam is simple and suitable for all. Tapi kalau kat Malaysia tempat majoriti Muslim patut banyak pilihan Halal dan Toyyiba lagi betul tak?

Alang-alang dah buka cerita makan non muslim cook ni. Waktu Perayaan, saya sambut Chinese New Years dengan family non muslim bab yang paling saya focus adalah makanan. Bukan apa yang best nak makan ya tapi proses sediakan hidangan. Saya akan masuk masak sekali dengan makcik dan bagi tahu apa yang saya tak boleh makan.

Ada 1 keadaan lagi kalau kamu pergi jumpa kawan atau family waktu menjamu selera tu la kamu baru sampai, dah la Hari Perayaan pastu tuan rumah jumput makan. I know what is your feeling, susah nak tolak sebab demi mengambil hati tuan rumah anda harus makan dengan tanya apa ingredient, kuali senduk campur tak. So far saya dok kaji, air liur anjing perlu samak tapi pork tak de mention samak. Macam kamu basuh taik anak pastu basuh tangan boleh makan nasi gitu. Bila berhadapan dengan non muslim saya sentiasa jage image islam. Nak tulis blog pun sempat lagi berdakwah, skit-skit jadi la.

Kembali kepada tajuk asal…….

  1. Char Kuey Teow Sg Dua (Telor ayam dibasuh)

Tak jauh bila keluar Tol Sg.Dua. Di tepi jalan besar.Tagline tu “Telur Ayam Dibasuh”, mahal ayat tu.Semua lelaki,tukang layan, tukang masak, tukang bancuh air, cashier. Meja banyak kalau datang waktu magrib ke atas selalu banyak orang. Masakan nya rasa lemak manis yang penting banyak udang. Menu baru ada Char Kuey Teow Lobster.

Image result for char kuey teow penang sg dua
Image source FoodAdvisor
Clink image direct link to Google Map

2. Wadie Char Kuey Teow

Lokasi menjaja tepi jalan, jangan risau banyak tempat duduk bawah bumbung. Masakan jenis Char Kuey Teow basah rasanya lemak manis sedap kuah dia. Tepi kedai ada Seven Eleven 7-11 boleh beli air sloppy.

Source Google map Wadie CKT
Source Google map Wadie CKT
Source Google map Wadie CKT

Clink image direct link to Google Map

3. Key’s Char Koay Teow

Ada beberapa cawangan, di Bandar Perda dan Permatang Pauh. Lokasi lain tak pasti ada tambah lagi tak. Yang biasa makan di Permatang Pauh. Cuma potion kecil, boleh consider seorang order 2 pinggan.

Clink image direct link to Google Map

4. Adam Char Koey Teow

Tempat duduk lebih selesa kedai bersih, masakan sedap char kui teow jenis basah juga. Cuma susah sdikit nak cari parking. Kadang kala ada pakcik jual durian cuma saya tak pernah beli.

Image source from Google map
Clink image direct link to Google Map

Yang saya share di atas semua saya dah cuba, personal favorite Char Kuey Teow Sg Dua dan Wadie Char Kuey Teow. Lain orang lain cita rasa, boleh bace review di google map kalo nak tahu lebih lanjut. Link already provided, just click on the image.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s