Uncategorized

Review us and get your cash back now

Review service kereta sewa dan homestay kami dan dapat cash back sekarang, hanya di Pink Pingu sebab kami hargai setiap satu pelanggan kami.

Terimah kasih kerana sewa dengan kami, jika ada sebarang masalah sila hubungi kami dan kami sedia membantu anda. Jika ada cadangan boleh hubungi kami dan kami bersedia menambah baik.

Sebagai tanda penghargaan kami terhadap anda, Pink Pingu bagi Cash Back kepada setiap palanggan yang tinggal Rating serta Review 10 patah perkataan di link di bawah ni.

Rating dan Review lepas tu bagi tau kami dan kamu boleh dapat cash back, senang je.

Uncategorized

Penang Bird Park

This Penang bird Park Located at Seberang Jaya just close to Sunway carnival that mean it in the center of the town unlike some Park that build so far away from town. Beside the Park is a river and there is a store selling the great cendol.

Time Out says

“Both the first and largest bird park in Malaysia, Penang Bird Park is home to more than 300 species of aviary from all over the world. From giant aviaries to geodomes simulating natural habitats, the well-maintained facilities house a diverse selection of plants, reptiles and mammals in addition to some 3,000 birds.”

Entrance of Penang Bird Park

I still remember the first time I bring my kid there, it was quite amazed me that The Bird Park actually bigger then i thought.

Latest Ticket Price from ernyfirdaus.blogspot.com
Entrance of Penang Bird Park, you can buy Ticket and souvenir here.

Short list of Hotel nearby the Penang Bird Park, 10 in the list from 5 star to 2 star hotel.

  1. The Light Hotel 0.2km away
  2. Sunway Hotel Seberang Jaya 0.3km
  3. OYO 708 S Hotel 0.2km Penang
  4. Safira Ciuntry Club 0.2km
  5. The Blanket Hotel 0.3km
  6. E-Red Hotel 0.3km
  7. D Cozy Hotel
  8. Pearl View Hotel 1.4km
  9. Ixora Hotel 1.4km
  10. BP Hotel 1km

Uncategorized

Ice Cafe di Penang

What! Elsa mai Penang buka Cafe kenapa Olaf tak bagitau. Ice Cafe di Penang ni selain daripada makan, anda dapat bergambar dengan suasana di cafe ini seperti berada di dunia Frozen. Tapi selepas Elsa buka cafe dia dah balik ke dunia dia, Olaf pula tinggalkan tangan dan hidung ja.

Di sini hanya pelanggan cafe sahaja dibenarkan untuk bergambar di sini, so kalau ada yang tak mau makan boleh beli la secawan air RM14 demi bergambar disini.

Kalau berada di Penang jangan melepaskan peluang ini untuk merasai sendiri pengalaman istimewa di sini. Santai sambil menikmati dessert yang serba mewah dengan pelbagai buah-buahan. Bila cuaca panas diluar kena pula dengan ais krim yang sejuk ini memang terbaiklah. Jom kita tengok Ice Cafe serta dessert yang ada di sini. 

Kaunter membuat pesanan makanan 

Waktu hujung minggu ramai orang, kalo week day mai boleh la dapat gambar lebih kualiti.

Decoration di dalam ice Cafe ini yang unik dan di dalamnya sejuk seolah anda berada di luar negara. Kawasan kafe ni boleh muat seramai 80 sehingga 100 orang dalam satu masa. Makanan di sini kabanyakan dessert atau makanan manisan. Kebanyakan makanan dengan tawaran harga RM15 ke atas.

Pintu entrance nampak biasa biasa je

Sekali pandang ingatkan gambar grafic dalam Frozen sungguh, balik rumah nanti gantikan meja makan dengan batu simen cat putih jadi tak?

Uncategorized

Masjid Sungai Tiram not only a Place to Pray

Sangat puas hati !!!

Itu lah yang dapat digambarkan tiap kali solat di Masjid Jamek Sungai Tiram ni.

Baru lepas renovate.
Cantik, besar, selesa, parking senang, bacaan imam pun sangat merdu dan bertajwid waktu singgah solat zohoq tadi😍😍😍.
.
Paling best sentiasa ada balang ayaq kopi dan tea yang disediakan untuk sesiapa sahaja ingin minum.
Juga ada makanan berupa mee goreng di bungkus siap-siap😋😋😋.


Yang kerja penat-penat berhenti rehat, elok sangat rehat sini minum-minum ayaq dan makan apa patut.
Besaq pahala oeang yang sedekah makanan dan minuman tiap hari kat masjid ni.

Salah satu persamaan orang kaya, majority orang kaya ada sikap sentiasa memberi.
Mereka sentiasa memberi sehingga mereka kaya.
Bukan tunggu kaya baru memberi.

Antara wishlist admin jugak nak cuba meneladani sikap camni tapi masih tak dapat istiqomah.

Ok baik …. Lokasi masjid ni?

Lokasi dia betul-betul sebelum airport Penang.
Selalu jika ada kerja area Bayan Lepas, antara masjid yang jadi pilihan untuk singgah adalah masjid ni.

Direct link to the Masjid

Masjid Jamek Sungai Tiram @ Masjid Al-Mustaghfirin
Jalan Sultan Azlan Shah, Kampung Sungai Tiram, 11900 Bayan Lepas, Pulau Pinang
https://maps.app.goo.gl/aEBFpMMJMEGzd1489See more

Love to know more information about Penang, simply check out our Facebook. We constantly having Promotion just follow us make sure you did not miss it.

Uncategorized

Dilanggar Kenderaan Tiada Insurans Sebenarnya Kita Boleh Claim MIB

Dilanggar Kenderaan Tiada Insurans Sebenarnya Kita Boleh Claim MIB – Detik Berita

Dilanggar kenderaan yang tidak dilindungi insurans? Buat tuntutan kecederaan kemalangan.

Apa Itu Motor Insurers’ Bureau?

Biro Insurans Motor Malaysia (Motor Insurers Bureau of Malaysia) ditubuhkan pada 15 Januari 1968 untuk memberi keadilan sosial dan diwujudkan pada masa itu di bawah Ordinan Lalu Lintas Jalan Raya 1958 (kini Akta Lalulintas Jalan 1987).

Dilanggar Kenderaan Tiada Insurans Sebenarnya Kita Boleh Claim MIB – Detik Berita

Ia diwujudkan untuk membela mngsa kemlangan jalan raya yang tidak mendapat pembelaan atau memberikan duit kepada mngsa kemlangan sama ada pemandu, pejalan kaki atau penumpang yang terlibat dalam kemlangan dimana kenderaan yang melanggar tiada insurans.

Dana yang digunakan MIB untuk semua mangsa kemlangan adalah dana daripada semua syarikat insurans yang diwajibkan mencarum ke dalam MIB pada setiap tahun. Dengan adanya dana ini, bantuan yang diberikan kepada mngsa mengikut syarat-syarat yang telah ditetapkan.

Cara Buat Tuntutan Kepada MIB

Bagaimana cara nak claim atau buat tuntutan kecederaan kemlangan kereta, motor atau sebarang jenis kenderaan? Anda boleh ikuti perkongsian pengguna Facebook ini yang berkongsi tentang cara buat tuntutan kepada MIB selepas dilnggar pemilik kenderaan tiada insurans.

Dilanggar Kenderaan Tiada Insurans Sebenarnya Kita Boleh Claim MIB – Detik Berita

Jika anda cedera dalam kemalangan kereta tiada insurans dan pesalah tak mahu bayar, sila claim MIB.

Kalau kita cedera dilnggar dengan kenderaan tiada insurans. Kemudian owner kenderaan itu pulak tak nak bayar. Dia kata bukan salah dia!

Adoi. Dah la cdera. Takkan kena keluar duit sendiri masuk hospital? Tak adil lah, bukan salah kita. Kat mana kita boleh claim?

Sebenarnya, ramai yang tak tahu. Jadi aku nak bagitahu. Kes macam ni boleh claim dengan Motor Insurers’ Bureau (MIB)

MIB tu apa? Syarikat insurans ke?

Bukan. MIB ni dana khas untuk melindungi pengguna jalanraya yang dilanggar kenderaan yang tidak ada insurance.

MIB dapat duit dari mana?

MIB dapat duit dari syarikat insurans. Setiap tahun semua syarikat insurance wajib mencarum ke dalam MIB.

Ingin sewa kereta kawasan prai , butterworth bukit mertajam dan kawasan berdekatan boleh hubungi kami Pink Pingu Kereta Sewa Prai Penang

Ooo begitu. Macam mana nak claim dengan MIB ye?

Sebelum buat claim dengan MIB kena take note benda-benda ni dulu:

1. Kemukakan tuntutan secara kepada pihak MIB atau boleh melantik peguam

2. Pastikan ada nombor pendaftaran kenderaan tiada insurans itu yang terbabit dalam kemalangan. Pihak MIB tak akan bayar untuk kes lnggar lari atau yang tidak ada nombor plat kenderaan terlibat.

3. Serahkan tuntutan anda dalam jangka masa TIGA tahun dari tarikh kemalangan.

4. Sekiranya anda melantik peguam untuk failkan tuntutan di mahkamah, peguam harus beritahu pada MIB dalam tempoh 30 hari sebelum tuntutan dibuat di mahkamah dan menyerahkan semua dokumen berkaitan.

5. MIB hanya bayar untuk jenis kecederaan sahaja tidak termasuk dengan kerosakan kenderaan anda, harta benda, loss of income dan sebagainya.

6. Sebarang jumlah bayaran dari MIB adalah ditentukan oleh pihak MIB berdasarkan kes dan kejadian.

Dilanggar Kenderaan Tiada Insurans Sebenarnya Kita Boleh Claim MIB – Detik Berita

Pastikan anda mempunyai nombor pendaftaran pemilik kenderaan yang menyebabkan anda cdera.

Dokumen Yang Diperlukan Untuk Buat Tuntutan MIB

1. Surat kepada MIB yang menyatakan maklumat tentang kejadian, alasan tuntutan dibuat dan semua dokumen yang disertakan.

2. Satu salinan laporan yang tercatat nombor kenderaan berkaitan.

3. Laporan polis tentang kenderaan yang melanggar sekiranya ada.

4. Laporan tentang perubatan kecederaan yang anda alami.

Hantar dokumen berkaitan ke:

Motor Insurers’ Bureau of West Malaysia

Wisma PIAM

No.150-3, 3rd Floor

Jalan Tun Sambanthan, Brickfields

50782 Kuala Lumpur

Tel: 03-2274 7395

Fax: 03-2274 5910

Peringatan : Kalau dah pandai tentang buat tuntutan kecederaan kemalangan jangan lupa ajar orang lain.

Terlibat dalam satu kemlangan adalah pengalaman yang amat menyedihkan serta sungguh membebankan. Selain tertekan dengan keadaan serta trauma, terlalu banyak perkara yang harus kita buat selepas kemlangan itu berlaku terutama tuntutan peribadi dan sebagainya.

Oleh kerana itu, adalah penting untuk anda tahu sedikit sebanyak tentang hak anda sebagai seorang individu atau pun pengguna jalan raya untuk membela diri jika tidak bersalah serta berkaitan dengan khidmat sedia ada untuk membuat tuntutan berdasarkan keadaan atau situasi.

Jadi, melalui perkongsian ini anda sudah tahu bagaimana nak buat tuntutan kecderaan kemlangan di MIB sekiranya dilanggar oleh kenderaan tiada insurans atau pemilik kenderaan tidak mahu bertanggungjawab serta tidak mengaku kesalahannya. Semoga bermanfaat. Kredit media maklumat.

Info Source : https://detikberita.website/

Edit by : Pink Pingu Kereta Sewa Prai Penang

Sewa kereta Prai harga berpatutan servis tip top
Uncategorized

Toyota Clone Vellfire dan dijual lebih murah

Satu budaya rakyat Malaysia ialah mengembara bersama keluarga. Budaya tersebut didorong oleh ikatan kekeluargaan yang kuat serta infrastrukur dan kemudahan seperti lebuh raya dan destinasi pelancongan.

Bagi memenuhi budaya tersebut, pengguna tempatan memerlukan sebuah kenderaan yang sesuai.

Ada yang memilih kereta sedan, MPV atau SUV. Mereka yang berkemampuan pula memilih MPV besar dan mewah seperti Toyota Vellfire dan Alphard.

Namun sedia maklum harga kedua-dua model tersebut berada dalam kategori premium.

Adat meniaga, pengeluar kenderaan menawarkan pelbagai alternatif yang jauh lebih murah seperti Nissan Serena, Mazda Biante (sudah dihentikan), Toyota Innova atau SUV tujuh tempat duduk seperti Nissan X-Trail dan Mitsubishi Outlander.

Tawaran untuk MPV di bawah RM 100,000 pula lebih meriah dengan Toyota Rush, Toyota Avanza, Perodua Aruz, Perodua Alza, Honda BR-V, Proton Ertiga, Proton Exora dan Nissan Grand Livina.

Bagaimana jika anda tidak berkenan dengan semua model tersebut dan hati masih lekat pada Toyota Vellfire atau Alphard?

Jawapannya ialah Toyota Voxy.

Sejarah Voxy sebenarnya begitu dekat dengan rakyat tempatan. Voxy bermula daripada Toyota Noah yang diperkenalkan pada tahun 2001 bagi menggantikan LiteAce/TownAce Noah.

Noah adalah van yang berada di bawah Vellfire dan Alphard.

Model generasi kedua diperkenal pada tahun 2007 dan disusuli model facelift pada tahun 2010.

Menariknya model facelift tersebut dikenali sebagai NAV1 dan dipasang dan dijual di Indonesia sehingga tahun 2017.

NAV1 diposisikan di antara Toyota Innova dan Alphard.

NAV1 yang dijual di Indonesia dari tahun 2012 itu kemudian dihentikan pengeluaran pada tahun 2017.

Pada tahun yang sama juga Toyota menggantikan NAV1 dengan Voxy facelift generasi ketiga dan diimport terus daripada Jepun.

Apa kaitan Voxy Indonesia dan bagaimana van ini alternatif kepada pengguna tempatan yang meminati Vellfire atau Alphard?

Jawapannya ialah Toyota Voxy turut ditawarkan di dalam negara dan diimport dari Jepun oleh syarikat bebas .

Voxy sebenarnya berada dalam segmen sama seperti Nissan Serena dan Mazda Biante, ia juga mempunyai badan yang langsing dan tinggi.

Dari luar jelas ia ‘adik’ kepada Vellfire dengan lampu depan yang terpisah dua.

Sewa Kereta kawasan Penang Service 5 bintang

Sama seperti Alphard dan Vellfire, van ini boleh memuatkan sehingga lapan penumpang, dua pintu berkuasa, kamera undur dan skrin bumbung bergantung kepada spesifikasi.

Voxy dikuasakan oleh enjin 2.0 liter 3ZR-FAE Valvematic dengan transmisi Super CVT-i.

Di Jepun, Voxy ditawarkan dalam sejumlah gred seperti X, V, ZS, C Package. Gred tersebut dipisahkan dengan pakej kelengkapan dan tempat duduk sama ada tujuh atau lapan.

Toyota Voxy yang diperkenalkan pada tahun 2014 dipasarkan pada harga bermula JPY 2,210,000 (2WD asas) sehingga JPY 2,970,000 (4WD premium).

Dari semakan di laman web jual beli kenderaan tempatan, Toyota Voxy recond dijual dari harga RM 120,000 hingga RM 170,000.

Harga tersebut tinggi berbanding pesaing lain dalam segmen sama dan itu adalah prestij dalam memiliki sebuah mini Vellfire!

Info Source : http://www.mekanika.com.my/

Edit By : Pink Pingu Kereta Sewa Prai

Uncategorized

Perodua Viva Avy – Tampak Kecil Tapi Power

DAIHATSU antara pengeluar automotif terawal di Jepun. Pencapaian pengeluar terbesar pasaran kereta kompak atau ‘Kei-Car’ itu, termasuk kenderaan komersil seperti van dan pikap mini tidak perlu dipertikaikan lagi. Sememangnya cemerlang!

Apa yang melariskan kereta kompak buatan Daihatsu ialah faktor tahap penggunaan petrol yang menjimatkan, harga beli mampu milik, dan saiz kecil yang memudahkan pengguna bergerak, meletakkan kenderaan dan mencilok di tengah kesibukan kota.

Daihatsu Mira adalah legasi kompak milik syarikat tersebut dengan beberapa sub-model di bawah jenama besar itu seperti Mira Avy, Mira Gino, dan Mira Van. Di Malaysia, pasaran Mira dimiliki syarikat automotif Malaysia, PERODUA.

Kali ini, sebuah model Perodua Viva ditukarkan karakter kepada Mira Avy. Disebabkan Viva ialah model Perodua yang diadaptasi daripada Mira Avy, proses modifikasi kedua-dua model ini tidaklah  sesukar mana kerana berkongsi struktur casis yang sama.

PRESTASI:

Tidak hanya bahagian luaran dan dalaman yang diubah suai, bahagian enjin turut diberikan sentuhan modifikasi dengan menempatkan enjin Daihatsu Mira Avy EJ-Vet Turbo berkapasiti 660cc bersama transmisi asal.

Sistem turbo dilengkapkan injap blow-off HKS untuk mendapatkan aliran udara optimum. Casis menggunakan stabilizer bar Ultra Racing untuk menegapkan profil kereta. Bahagian paip ekzos daripada jenis ‘direct’ dengan material keluli tahan karat bersama mufler jenis Silent Hi-power yang juga daripada HKS.

DALAMAN:

Hampir keseluruhan bahagian dalaman didandan barangan asli Mira Avy warna krim yang dapat dilihat pada papan pemuka, trim pintu, karpet dan tempat duduk serta pemijak kaki. Antara kemasan tambahan digunakan ialah kulit bumbung jenis ‘pillar’.

Meter putih jenis 07 menggantikan meter asal Viva. Aksesori lain yang turut ditempatkan ialah meter mekanikal ‘boost’ Apexi, EL 62mm. Apa yang lebih menarik, sistem audio kereta menggunakan sepenuhnya produk Carrozeria buatan Pioneer yang lengkap dengan pembesar suara satelit TS-STX99, twiter berkaki, pembesar suara bantal baldu walnut Carrozeria Air Link Type 4way TS-A90, dan wufer Carrozeria TS WX200A bass berkapasiti tinggi 180 watt.

LUARAN:

Berbalik kepada bahagian luaran, tuan punya Viva Avy, Mohd Bilal memutuskan menukar sepenuhnya rupa Viva standard miliknya kepada Daihatsu Mira Avy Rs 04 untuk bahagian depan dan belakang. Ini termasuk menggantikan lampu hadapan jenis HID, lampu kabus, skirt sisi dan fender.

Jelas kelihatan di bonet belakang ialah bar jenis upper rear daripada Ultra Racing yang bertujuan menguatkan casis kereta. Tayar pula menggunakan jenama Hankook saiz 165/55 R15 yang menyaluti rim Enkei jenis CPS2 saiz 15″ x 7jj 4 x 100 et35+.

Akhirnya, lengkaplah sudah segala hasil kerja dan penat lelah membikin Viva Avy ini di bengkel Akwawork Garage dan Miazaki Paintwork. Semestinya projek ubah suai sebegini menuntut dedikasi tinggi dan minat yang mendalam selain memerlukan kesungguhan tidak terhingga. Namun, tiada apa yang mustahil jika ada kesungguhan dan anda percaya anda boleh!

Foto Khyroll Adzham

SPESIFIKASI

Perodua Viva 850 2009

MODIFIKASI ENJIN Daihatsu Mira Avy EJ-Vet Turbo 660cc dengan transmisi manual, injap blow-off HKS, stabillizer bar Ultra Racing
LUARAN Bodypart Avy RS 04 (depan & belakang), lampu utama HID, lambu kabus, skirt tepi, bar fender Ultra Racing
DALAMAN Papan pemuka Avy RS 07 (krim), trim pintu, kerusi dengan perehat lengan, kulit bumbung pillar, karpet, konsol gear dengan dulang air, meter putih 07, meter mekanikal boost Apexi EL 62mm, bar belakang atas Ultra Racing.
EKZOS Direct piping 2.0 stainless steel, mufler HKS silent hi-power.
RODA Enkei CPS2 15″ x 7jj 4 x 100 et35+, Hankook 165/55 R15
HIBURAN Unit utama Daihatsu Mira Avy, pembesar suara satelit Carrozeria TS-STX99, twiter berkaki Carrozeria, pembesar suara bantal baldu walnut Carrozeria Air Link Type 4way TS-A90, wufer Carrozeria TS WX200A power bass 180watts
KELAB Mira Avy Northern
BENGKEL Akwawork Garage, Miazaki Paintwork
PEMILIK Mohd Bilal

Artikel asal : https://pandulaju.com.my/perodua-viva-avy-tampak-kecil-tapi-power/

new info

Perodua Aruz could increase competition in non-national B-segment market

By NSTP AYISY YUSOF – January 16, 2019 @ 5:17pm

Aruz model economic yet elegance SUV.

Perodua is also targeting between 2,000 and 2,500 units of monthly sales.

KUALA LUMPUR: Perusahaan Otomobil Kedua Sdn Bhd (Perodua) foray into the sport utility vehicle (SUV) segment will likely impact sales of non-national B-segment, lower-end multi-purpose vehicle (MPV) as well as crossover segments.

At a conservative 24,000 annual volume, Perodua’s recently launched Aruz model is estimated to account for 10 per cent of Perodua’s 2019’s total industry volume (TIV).

MIDF Research said the arrival of new Perodua’s SUV, Aruz is likely to increase competition in the local automotive market, backed by the manufacturer’s competitive prices between RM73,000 and RM78,000.

“Of the three major non-national B-segment, Honda will be impacted the most followed by Nissan and Toyota. The models in Honda’s line-up such as the BRV, City and Jazz overlap with the Aruz’s pricing as these models account for 38 per cent of Honda’s TIV,” it said in a research note today.

The research house said for Nissan, the Almera is the main model that will be impacted by Aruz, accounting about 30 per cent to 35 per cent of Nissan TIV.

Meanwhile, the latest generation Toyota Vios model (1.5J Auto) is priced at RM77,000 and Toyota Avanza priced at RM74,000 to RM80,000 could be impacted too.

“Overall, Toyota’s models that could see increased competition from the Aruz account for just 12 per cent of its TIV. All the models Vios and Avanza have an estimated monthly volume of 4,685 units collectively.

“This is a sufficiently large potential market versus the Aruz’s monthly sales target of 2,000-2,500 units.”

MIDF Research said Proton X70 entails different price points of RM100,000 to RM124,000 and will only pose little competition with Aruz.

“We expect the X70 to encroach into the share of non-national B-segment SUVs, C-segment sedans and C-segment MPVs. Of the 3 key non-national players, Honda could be impacted the most.”

MIDF Research said the X70 overlaps with the Civic and HRV’s price points as these models account for about 29 per cent of Honda’s TIV.

It added Mazda’s Mazda 3 model and the CX3 could be also impacted as these models account for 19 per cent of Mazda TIV.

Further, MIDF Research said Perodua TIV might hit new record as its 2018’s TIV recorded at 227,240 units or an 11 per cent Year-on-Year (YoY), although the sales was partly driven by temporary strength from the Jun-Aug tax holiday period.

“We have revised our Perodua’s 2019 TIV higher to 241,000 units from 219,000 units, previously. This represents a six per cent YoY growth, after factoring in the Aruz.”

MIDF Research said UMW Holdings Bhd and MBM Resources Bhd also come into picture, as each of the company owns about 38 per cent and 22.6 per cent stakes in Perodua.

“MBM provides more earnings leverage into the play as Perodua accounts for over 90 per cent of MBM’s earnings.

“MBM’s other units such as its Perodua dealership (via 51 per cent-owned Daihatsu Malaysia Sdn Bhd) as well as its parts manufacturing units are spillover beneficiaries of the Aruz.”

Meanwhile, Perodua is estimated to account for 50 per cent of UMW’s financial year ending September 30, 2019 (FY19) earnings as the company owns about 51 per cent of UMW Toyota (UMWT), which is expected to benefit from its new Bukit Raja plant.