Uncategorized

Review us and get your cash back now

Review service kereta sewa dan homestay kami dan dapat cash back sekarang, hanya di Pink Pingu sebab kami hargai setiap satu pelanggan kami.

Terimah kasih kerana sewa dengan kami, jika ada sebarang masalah sila hubungi kami dan kami sedia membantu anda. Jika ada cadangan boleh hubungi kami dan kami bersedia menambah baik.

Sebagai tanda penghargaan kami terhadap anda, Pink Pingu bagi Cash Back kepada setiap palanggan yang tinggal Rating serta Review 10 patah perkataan di link di bawah ni.

Rating dan Review lepas tu bagi tau kami dan kamu boleh dapat cash back, senang je.

Uncategorized

Penang Bird Park

This Penang bird Park Located at Seberang Jaya just close to Sunway carnival that mean it in the center of the town unlike some Park that build so far away from town. Beside the Park is a river and there is a store selling the great cendol.

Time Out says

“Both the first and largest bird park in Malaysia, Penang Bird Park is home to more than 300 species of aviary from all over the world. From giant aviaries to geodomes simulating natural habitats, the well-maintained facilities house a diverse selection of plants, reptiles and mammals in addition to some 3,000 birds.”

Entrance of Penang Bird Park

I still remember the first time I bring my kid there, it was quite amazed me that The Bird Park actually bigger then i thought.

Latest Ticket Price from ernyfirdaus.blogspot.com
Entrance of Penang Bird Park, you can buy Ticket and souvenir here.

Short list of Hotel nearby the Penang Bird Park, 10 in the list from 5 star to 2 star hotel.

  1. The Light Hotel 0.2km away
  2. Sunway Hotel Seberang Jaya 0.3km
  3. OYO 708 S Hotel 0.2km Penang
  4. Safira Ciuntry Club 0.2km
  5. The Blanket Hotel 0.3km
  6. E-Red Hotel 0.3km
  7. D Cozy Hotel
  8. Pearl View Hotel 1.4km
  9. Ixora Hotel 1.4km
  10. BP Hotel 1km

Uncategorized

Ice Cafe di Penang

What! Elsa mai Penang buka Cafe kenapa Olaf tak bagitau. Ice Cafe di Penang ni selain daripada makan, anda dapat bergambar dengan suasana di cafe ini seperti berada di dunia Frozen. Tapi selepas Elsa buka cafe dia dah balik ke dunia dia, Olaf pula tinggalkan tangan dan hidung ja.

Di sini hanya pelanggan cafe sahaja dibenarkan untuk bergambar di sini, so kalau ada yang tak mau makan boleh beli la secawan air RM14 demi bergambar disini.

Kalau berada di Penang jangan melepaskan peluang ini untuk merasai sendiri pengalaman istimewa di sini. Santai sambil menikmati dessert yang serba mewah dengan pelbagai buah-buahan. Bila cuaca panas diluar kena pula dengan ais krim yang sejuk ini memang terbaiklah. Jom kita tengok Ice Cafe serta dessert yang ada di sini. 

Kaunter membuat pesanan makanan 

Waktu hujung minggu ramai orang, kalo week day mai boleh la dapat gambar lebih kualiti.

Decoration di dalam ice Cafe ini yang unik dan di dalamnya sejuk seolah anda berada di luar negara. Kawasan kafe ni boleh muat seramai 80 sehingga 100 orang dalam satu masa. Makanan di sini kabanyakan dessert atau makanan manisan. Kebanyakan makanan dengan tawaran harga RM15 ke atas.

Pintu entrance nampak biasa biasa je

Sekali pandang ingatkan gambar grafic dalam Frozen sungguh, balik rumah nanti gantikan meja makan dengan batu simen cat putih jadi tak?

Uncategorized

Masjid Sungai Tiram not only a Place to Pray

Sangat puas hati !!!

Itu lah yang dapat digambarkan tiap kali solat di Masjid Jamek Sungai Tiram ni.

Baru lepas renovate.
Cantik, besar, selesa, parking senang, bacaan imam pun sangat merdu dan bertajwid waktu singgah solat zohoq tadi😍😍😍.
.
Paling best sentiasa ada balang ayaq kopi dan tea yang disediakan untuk sesiapa sahaja ingin minum.
Juga ada makanan berupa mee goreng di bungkus siap-siap😋😋😋.


Yang kerja penat-penat berhenti rehat, elok sangat rehat sini minum-minum ayaq dan makan apa patut.
Besaq pahala oeang yang sedekah makanan dan minuman tiap hari kat masjid ni.

Salah satu persamaan orang kaya, majority orang kaya ada sikap sentiasa memberi.
Mereka sentiasa memberi sehingga mereka kaya.
Bukan tunggu kaya baru memberi.

Antara wishlist admin jugak nak cuba meneladani sikap camni tapi masih tak dapat istiqomah.

Ok baik …. Lokasi masjid ni?

Lokasi dia betul-betul sebelum airport Penang.
Selalu jika ada kerja area Bayan Lepas, antara masjid yang jadi pilihan untuk singgah adalah masjid ni.

Direct link to the Masjid

Masjid Jamek Sungai Tiram @ Masjid Al-Mustaghfirin
Jalan Sultan Azlan Shah, Kampung Sungai Tiram, 11900 Bayan Lepas, Pulau Pinang
https://maps.app.goo.gl/aEBFpMMJMEGzd1489See more

Love to know more information about Penang, simply check out our Facebook. We constantly having Promotion just follow us make sure you did not miss it.

Uncategorized

Tempat Menarik Pulau Pinang – Pulau Jerejak

SUDAH ADA PLAN PERCUTIAN UNTUK CUTI SEKOLAH ???
JOM KE PULAU JEREJAK

Ada juga yang mengenalinya sebagai ‘Alcatraz Malaysia’ kerana ia pernah menempatkan tahanan perang selain banduan suatu ketika dulu.

Ramai juga yang tak pernah jejak kaki ke destinasi ini meskipun hanya mengambil masa 10 minit dengan menaiki bot dari jeti di tanah besar.

Suasana di Jeti untuk ke Pulau Jerejak

Jeti untuk ke pulau jerejak berhampiran dengan supermarket terkenal Queens Bay.
Harga tiket RM20 untuk setiap kepala 6tahun dan keatas.
5tahun dan kebawah free sahaja
Ia merangkumi perjalanan pergi tak balik-balik (melawak ja)😆.
Of kos la pergi balik der…

Kalau tak mau balik juga boleh check in Pulau Jerejak Resort. Night view di Pulau Jerejak ni cantik tau, kalau nak tangok sila scroll sampai bawah.

3 ticket saja sebab budak 5 tahun ke bawah free

Boat datang setiap sejam sekali.
Jika dijeti darat, setiap jam pukul XX:45 contoh 9.45am next 10.45am next dan last 10.45pm.
Jika dijeti dari pulau jerejak, setiap jam pukul XX:15 contoh 9.15am next 10.15am dan last 9.45pm.

Jeti rainbow

Selain tarikan sejarah, pengunjung perlu mengambil peluang untuk bersantai dengan bayu malam sambil menikmati pemandangan malam yang unik di pulau berkenaan apabila sekitar resort dihiasi taman ‘bercahaya’ warna-warni.
Sesiapa yang berhasrat untuk mengunjungi Avatar Secret Garden iaitu taman lampu seperti dalam babak filem Avatar rasanya boleh menikmati pengalaman sama di sini. Segenap landskap tampil bersama mood dan tema berbeza dengan mengambil kira perincian lampu LED pelbagai warna sebagai tata hiasnya.

Suasana di Pulau Jerejak waktu malam


Antaranya deretan tulip berwarna-warni, pondok telefon berwarna merah dan taman Jepun.😋

Kalau mai sini jangan miss bergambar dengan latar belakang unik seperti ‘Stair Away to Heaven’ dan ‘Buaian Lombok’ yang turut disediakan untuk mereka yang suka menyelfie wefie.😍Siap sedia 1000 gambar selfie la di sini, banyak spot cantik.


Kalau nak tangok full camera roll banyak lagi gambar cantik saya sudah upload di facebook saya.

Datang penang jangan lupa guna servis Homestay Perai Penang atau sewa Kereta Sewa Perai Penang atau kedua-duamya sekali ya.

Uncategorized

Kereta Sewa Servis Tip Top di Perai Butterworth Penang Sentral

Penang Sentral Butterworth

Butterworth, Pulau Pinang atau lebih dikenali sebagai kawasan Seberang Perai / Seberang Jaya, tidak perlukan anda menaiki feri atau jambatan Pulau Pinang. Begitu juga dengan Bandar Perda yang terkenal dengan uptown-nya, Juru Autocity yang terkenal dengan taman lampu-lampunya, Bukit Mertajam, Bukit Minyak semua lokasi ini tidak memerlukan naik feri atau jambatan kerana lokasi ini juga dikenali dalam negeri Pulau Pinang  belah darat.

Butterworth adalah lokasi dalam negeri Pulau Pinang yang mana terletaknya Penang Sentral. Penang Sentral ni pula pusat pengangkutan. Kalau nak naik feri dari darat ke pulau, nak naik ETS (stesen Butterworth), naik bas (stesen Butterworth), keretapi (stesen Butterworth), naik teksi (stesen Butterworth), boleh ke Penang Sentral je.

Kereta Sewa Perai Peang yang terkenal dengan servis dan review yang 99% dari pelbagai latar belakang customer menunjukkan servis tip top, pantas, mudah, kereta baru dan bersih seperti review-review  dibawah ni.

Untuk pengetahuan, Kereta Sewa Perai Penang memenangi rating tertinggi dan review terbaik belah darat di google maps.

Jarak Penang Sentral ke hanyalah 5kilometer sahaja. Ya benar. Jarak Penang Sentral – Kereta Sewa Perai Penang hanya 5kilometer je.

Car Rental nearby Penang central

Penang Sentral yang juga sebagai tempat persinggahan dan tempat memulakan perjalanan ke mana-mana lokasi lain, pastinya anda memerlukan kereta sewa di area Butterworth / Perai untuk ke tempat yang anda mahukan. Sebagai persiapan awal dan memastikan percutian atau perjalanan untuk sebarang urusan anda berjalan baik, anda perlu mendapatkan kereta sewa yang dalam keadaan tip top condition, trusted dan diakui servisnya terbaik.

Kereta sewa yang ‘trusted’, servis diakui terbaik dan boleh membuat mana-mana customer repeat yang dicadangkan adalah Kereta Sewa Perai Penang berdasarkan review-review yang di muat naik oleh customer-customer dari pelbagai bangsa dan latar belakang.

Nurul Haziqah:”
sngat baik, service memuaskan dan harga berpatutan 👌🏻It’s happened to me. And if you’re trying this, chances are it’s happened to you, too.”

Jika anda berada di Penang Sentral, ketahuilah jarak anda dengan Kereta Sewa Perai Penang yang rating review terbaik ini hanyalah 5kilometer sahaja.

Follow our Facebook Page

Kereta Sewa Perai Penang merupakan salah satu perkhidmatan kereta sewa yang menawarkan harga berpatutan dengan kemudahan dalaman dan servis yang menjadikan anda pasti repeat sekiranya anda pernah menggunakan servisnya. Kereta Sewa Perai Penang beroperasi di sekitar Butterworth, Penang Sentral, Perai, Seberang Jaya, Bandar Perda, Bukit Mertajam, Juru dan lain-lain tempat yang berhampiran. Mereka juga menawarkan sewa kepada individu, kumpulan pelajar, syarikat korporat dengan pakej sewa harian, mingguan, bulanan dan juga tahunan.

Sewa MPV- Kami menawarkan kereta sewa MPV Alza dengan harga yang berpatutan

Perkhidmatan kereta sewa di seluruh Butterworth, Seberang Perai, Seberang Jaya, Bandar Perda, Bukit Mertajam, Permatang Pauh dan lain-lain.

Perkhidmatan tempahan kereta sewa yang sangat mudah dan pantas. Anda boleh booking melalui Whatsapp atau terus call kami.

Kereta sewa untuk syarikat, korperat dan individu-individu yang memerlukan, kami pernah berkhidmat beratus-ratus customer dari seluruh Malaysia dan antarabangsa.

Pelbagai pilihan kereta daripada kami, Hotselling kereta Axia Auto dan Viva Manual harga serendah RM90 sehari.

Disini, anda boleh dapatkan pelbagai jenis kereta dan juga harga yang sangat berpatutan iaitu serendah RM90 sehari.

Uncategorized

Dilanggar Kenderaan Tiada Insurans Sebenarnya Kita Boleh Claim MIB

Dilanggar Kenderaan Tiada Insurans Sebenarnya Kita Boleh Claim MIB – Detik Berita

Dilanggar kenderaan yang tidak dilindungi insurans? Buat tuntutan kecederaan kemalangan.

Apa Itu Motor Insurers’ Bureau?

Biro Insurans Motor Malaysia (Motor Insurers Bureau of Malaysia) ditubuhkan pada 15 Januari 1968 untuk memberi keadilan sosial dan diwujudkan pada masa itu di bawah Ordinan Lalu Lintas Jalan Raya 1958 (kini Akta Lalulintas Jalan 1987).

Dilanggar Kenderaan Tiada Insurans Sebenarnya Kita Boleh Claim MIB – Detik Berita

Ia diwujudkan untuk membela mngsa kemlangan jalan raya yang tidak mendapat pembelaan atau memberikan duit kepada mngsa kemlangan sama ada pemandu, pejalan kaki atau penumpang yang terlibat dalam kemlangan dimana kenderaan yang melanggar tiada insurans.

Dana yang digunakan MIB untuk semua mangsa kemlangan adalah dana daripada semua syarikat insurans yang diwajibkan mencarum ke dalam MIB pada setiap tahun. Dengan adanya dana ini, bantuan yang diberikan kepada mngsa mengikut syarat-syarat yang telah ditetapkan.

Cara Buat Tuntutan Kepada MIB

Bagaimana cara nak claim atau buat tuntutan kecederaan kemlangan kereta, motor atau sebarang jenis kenderaan? Anda boleh ikuti perkongsian pengguna Facebook ini yang berkongsi tentang cara buat tuntutan kepada MIB selepas dilnggar pemilik kenderaan tiada insurans.

Dilanggar Kenderaan Tiada Insurans Sebenarnya Kita Boleh Claim MIB – Detik Berita

Jika anda cedera dalam kemalangan kereta tiada insurans dan pesalah tak mahu bayar, sila claim MIB.

Kalau kita cedera dilnggar dengan kenderaan tiada insurans. Kemudian owner kenderaan itu pulak tak nak bayar. Dia kata bukan salah dia!

Adoi. Dah la cdera. Takkan kena keluar duit sendiri masuk hospital? Tak adil lah, bukan salah kita. Kat mana kita boleh claim?

Sebenarnya, ramai yang tak tahu. Jadi aku nak bagitahu. Kes macam ni boleh claim dengan Motor Insurers’ Bureau (MIB)

MIB tu apa? Syarikat insurans ke?

Bukan. MIB ni dana khas untuk melindungi pengguna jalanraya yang dilanggar kenderaan yang tidak ada insurance.

MIB dapat duit dari mana?

MIB dapat duit dari syarikat insurans. Setiap tahun semua syarikat insurance wajib mencarum ke dalam MIB.

Ingin sewa kereta kawasan prai , butterworth bukit mertajam dan kawasan berdekatan boleh hubungi kami Pink Pingu Kereta Sewa Prai Penang

Ooo begitu. Macam mana nak claim dengan MIB ye?

Sebelum buat claim dengan MIB kena take note benda-benda ni dulu:

1. Kemukakan tuntutan secara kepada pihak MIB atau boleh melantik peguam

2. Pastikan ada nombor pendaftaran kenderaan tiada insurans itu yang terbabit dalam kemalangan. Pihak MIB tak akan bayar untuk kes lnggar lari atau yang tidak ada nombor plat kenderaan terlibat.

3. Serahkan tuntutan anda dalam jangka masa TIGA tahun dari tarikh kemalangan.

4. Sekiranya anda melantik peguam untuk failkan tuntutan di mahkamah, peguam harus beritahu pada MIB dalam tempoh 30 hari sebelum tuntutan dibuat di mahkamah dan menyerahkan semua dokumen berkaitan.

5. MIB hanya bayar untuk jenis kecederaan sahaja tidak termasuk dengan kerosakan kenderaan anda, harta benda, loss of income dan sebagainya.

6. Sebarang jumlah bayaran dari MIB adalah ditentukan oleh pihak MIB berdasarkan kes dan kejadian.

Dilanggar Kenderaan Tiada Insurans Sebenarnya Kita Boleh Claim MIB – Detik Berita

Pastikan anda mempunyai nombor pendaftaran pemilik kenderaan yang menyebabkan anda cdera.

Dokumen Yang Diperlukan Untuk Buat Tuntutan MIB

1. Surat kepada MIB yang menyatakan maklumat tentang kejadian, alasan tuntutan dibuat dan semua dokumen yang disertakan.

2. Satu salinan laporan yang tercatat nombor kenderaan berkaitan.

3. Laporan polis tentang kenderaan yang melanggar sekiranya ada.

4. Laporan tentang perubatan kecederaan yang anda alami.

Hantar dokumen berkaitan ke:

Motor Insurers’ Bureau of West Malaysia

Wisma PIAM

No.150-3, 3rd Floor

Jalan Tun Sambanthan, Brickfields

50782 Kuala Lumpur

Tel: 03-2274 7395

Fax: 03-2274 5910

Peringatan : Kalau dah pandai tentang buat tuntutan kecederaan kemalangan jangan lupa ajar orang lain.

Terlibat dalam satu kemlangan adalah pengalaman yang amat menyedihkan serta sungguh membebankan. Selain tertekan dengan keadaan serta trauma, terlalu banyak perkara yang harus kita buat selepas kemlangan itu berlaku terutama tuntutan peribadi dan sebagainya.

Oleh kerana itu, adalah penting untuk anda tahu sedikit sebanyak tentang hak anda sebagai seorang individu atau pun pengguna jalan raya untuk membela diri jika tidak bersalah serta berkaitan dengan khidmat sedia ada untuk membuat tuntutan berdasarkan keadaan atau situasi.

Jadi, melalui perkongsian ini anda sudah tahu bagaimana nak buat tuntutan kecderaan kemlangan di MIB sekiranya dilanggar oleh kenderaan tiada insurans atau pemilik kenderaan tidak mahu bertanggungjawab serta tidak mengaku kesalahannya. Semoga bermanfaat. Kredit media maklumat.

Info Source : https://detikberita.website/

Edit by : Pink Pingu Kereta Sewa Prai Penang

Sewa kereta Prai harga berpatutan servis tip top
new info

Perodua Aruz vs. Toyota Rush – Solving the dilemma

Tell us, if we are wrong in saying that the competition in the SUV segment is hotter than before. First came in the C-segment SUV, the Proton X70 and now we have one decorating the B-segment market, the Perodua Aruz. It’s like both the Malaysian born automakers are doing their bit to keep the buyers satisfied. Like all, the Aruz too requires to fight its way in the segment, as the same is already stocked with some mammoths. One of which is the Toyota Rush, the car that graced the Malaysian market only in October 2018. So, let’s see what the two cars have to offer and which one is the better pick.

Looks and styling

Starting with the new bee in town, the Aruz benefits from an aerodynamic body that is adorned with distinctive accents all over. The front gets a multi-slate chrome and glossy black finish grille. Further adding to the beauty are the LED headlamps with follow-me-home function and light guides. The fog lamps are available with the range-topping AV variant, much like the silver painted front bumper. On to the side, the 17-inch wheels rule, while the sporty roof rail and stone guard add to its sporty appeal in higher trim. The rear benefits from a wrap-around combination tail lamp and spoiler. Adding to the looks on the Aruz AV trim are added silver garnish on the rear bumper and tailgate.

The Rush too is quite an onlooker and is a combination of style, beauty, and luxury. Like the Aruz, the Rush sports a layered grille, the only difference is that here it’s all chrome. The LED headlights come equipped with daytime running lamps. The fog lamp, roof rails, and stone guard are standard offerings in the Rush. Both the Rush variants ride on 17-inch alloy wheels. Overall, both the cars look great. However, the Rush is slightly more aggressive looking with its R-Blade body kit.

Pink Pingu Kereta sewa Prai everyone can drive

Interior and features

Comparing the interior of the two cars, we find the cabin significantly different. Especially the dashboard design, the one on Aruz features silver trims that help shape the centre stack and also highlight the air-con vents. Both the trims – the X and AV feature Perodua’s 7-inch infotainment unit below which rest the controls for the single-zone manual air-conditioning system, and second-row air blowers. Talking about differences, while the base trim features fabric upholstery, the one on AV is all leather. Also, the steering wheel and gear knob are wrapped in leather in the top trim, and it also gets a plush looking piano black coating on the dash. SmartLink functionality and integrated driving video recorder are a few added benefits seen on the Aruz top trim.

Like the Aruz, the Rush display a 2+3+2 seating layout with 60:40 split function in second and 50:50 in the third row. Included in its standard kit are features like – a 6.8-inch head unit with screen mirroring function, single-zone air-conditioning with rear vents, keyless entry and start Panoramic View Monitor with four cameras, and Toyota AutoTag built-in SmartTAG. So, more or less it replicated the Aruz specs.

Engine and performance

The Perodua Aruz gets its power from a 2NR-VE 1.5-litre 4-Cyl petrol engine that produces 105 PS of max power and 136 Nm of peak torque. The 7-seater SUV gets a single transmission option – four-speed automatic unit that sends power to the rear wheels. The company claims a fuel economy of 15.6 kmpl from this Energy Efficient Vehicle mill.

Toyota Rush spec sheet shows the same mill doing duty under its hood as the Aruz. And don’t be surprised to know that the same engine is found in the Perodua Myvi and even in the latest Avanza.

Safety features

The Aruz comes with various standard safety features like Vehicle Stability Control (VSC), ABS with EBD and BA, Hill Start Assist, Hill Descent Control, Emergency Stop Signal, six airbags, and ISOFIX. On top of that, Perodua offers Advanced Safety Assist (ASA) 2.0 suite that ’s exclusive to the 1.5 AV trim. Part of this safety kit is features like – Pre-collision Warning, Pre-collision Braking, Pedal Misoperation Control, and Front Departure Alert.

oyota also puts forward a steady foot on the safety front. It impresses buyers with the Safe-T Plus package of which are part 6 airbags, Vehicle Stability Control, ABS with EBD and BA, Hill-start Assist Control, Emergency Stop Signal, and Pre-collision System (exclusive to the top trim).

Price

Perodua Aruz price sheet reads, RM72,900 for the 1.5X and RM77,900 for the range-topping 1.5 Advance.Toyota Rush price range, on the other hand, starts from RM 93,000 and goes up to RM 98,000.

Both the Aruz and Rush are great options in the B-segment SUV arena. They feature similar dimensions and engine specs. With a few alterations in the exterior and interior design, even their feature list mostly tallies. It’s, however, the Advanced Safety Assist (ASA) 2.0 safety tech in 1.5AV trim of Aruz that’s most impressive. In crux, we can say that the Aruz is an inexpensive version of the Rush, with its range-topping variant packing-in some great features

Info Source : https://www.zigwheels.my/

Edit By : Pink Pingu Kereta Sewa Prai

Uncategorized

Toyota Clone Vellfire dan dijual lebih murah

Satu budaya rakyat Malaysia ialah mengembara bersama keluarga. Budaya tersebut didorong oleh ikatan kekeluargaan yang kuat serta infrastrukur dan kemudahan seperti lebuh raya dan destinasi pelancongan.

Bagi memenuhi budaya tersebut, pengguna tempatan memerlukan sebuah kenderaan yang sesuai.

Ada yang memilih kereta sedan, MPV atau SUV. Mereka yang berkemampuan pula memilih MPV besar dan mewah seperti Toyota Vellfire dan Alphard.

Namun sedia maklum harga kedua-dua model tersebut berada dalam kategori premium.

Adat meniaga, pengeluar kenderaan menawarkan pelbagai alternatif yang jauh lebih murah seperti Nissan Serena, Mazda Biante (sudah dihentikan), Toyota Innova atau SUV tujuh tempat duduk seperti Nissan X-Trail dan Mitsubishi Outlander.

Tawaran untuk MPV di bawah RM 100,000 pula lebih meriah dengan Toyota Rush, Toyota Avanza, Perodua Aruz, Perodua Alza, Honda BR-V, Proton Ertiga, Proton Exora dan Nissan Grand Livina.

Bagaimana jika anda tidak berkenan dengan semua model tersebut dan hati masih lekat pada Toyota Vellfire atau Alphard?

Jawapannya ialah Toyota Voxy.

Sejarah Voxy sebenarnya begitu dekat dengan rakyat tempatan. Voxy bermula daripada Toyota Noah yang diperkenalkan pada tahun 2001 bagi menggantikan LiteAce/TownAce Noah.

Noah adalah van yang berada di bawah Vellfire dan Alphard.

Model generasi kedua diperkenal pada tahun 2007 dan disusuli model facelift pada tahun 2010.

Menariknya model facelift tersebut dikenali sebagai NAV1 dan dipasang dan dijual di Indonesia sehingga tahun 2017.

NAV1 diposisikan di antara Toyota Innova dan Alphard.

NAV1 yang dijual di Indonesia dari tahun 2012 itu kemudian dihentikan pengeluaran pada tahun 2017.

Pada tahun yang sama juga Toyota menggantikan NAV1 dengan Voxy facelift generasi ketiga dan diimport terus daripada Jepun.

Apa kaitan Voxy Indonesia dan bagaimana van ini alternatif kepada pengguna tempatan yang meminati Vellfire atau Alphard?

Jawapannya ialah Toyota Voxy turut ditawarkan di dalam negara dan diimport dari Jepun oleh syarikat bebas .

Voxy sebenarnya berada dalam segmen sama seperti Nissan Serena dan Mazda Biante, ia juga mempunyai badan yang langsing dan tinggi.

Dari luar jelas ia ‘adik’ kepada Vellfire dengan lampu depan yang terpisah dua.

Sewa Kereta kawasan Penang Service 5 bintang

Sama seperti Alphard dan Vellfire, van ini boleh memuatkan sehingga lapan penumpang, dua pintu berkuasa, kamera undur dan skrin bumbung bergantung kepada spesifikasi.

Voxy dikuasakan oleh enjin 2.0 liter 3ZR-FAE Valvematic dengan transmisi Super CVT-i.

Di Jepun, Voxy ditawarkan dalam sejumlah gred seperti X, V, ZS, C Package. Gred tersebut dipisahkan dengan pakej kelengkapan dan tempat duduk sama ada tujuh atau lapan.

Toyota Voxy yang diperkenalkan pada tahun 2014 dipasarkan pada harga bermula JPY 2,210,000 (2WD asas) sehingga JPY 2,970,000 (4WD premium).

Dari semakan di laman web jual beli kenderaan tempatan, Toyota Voxy recond dijual dari harga RM 120,000 hingga RM 170,000.

Harga tersebut tinggi berbanding pesaing lain dalam segmen sama dan itu adalah prestij dalam memiliki sebuah mini Vellfire!

Info Source : http://www.mekanika.com.my/

Edit By : Pink Pingu Kereta Sewa Prai