Uncategorized

Review us and get your cash back now

Review service kereta sewa dan homestay kami dan dapat cash back sekarang, hanya di Pink Pingu sebab kami hargai setiap satu pelanggan kami.

Terimah kasih kerana sewa dengan kami, jika ada sebarang masalah sila hubungi kami dan kami sedia membantu anda. Jika ada cadangan boleh hubungi kami dan kami bersedia menambah baik.

Sebagai tanda penghargaan kami terhadap anda, Pink Pingu bagi Cash Back kepada setiap palanggan yang tinggal Rating serta Review 10 patah perkataan di link di bawah ni.

Rating dan Review lepas tu bagi tau kami dan kamu boleh dapat cash back, senang je.

Uncategorized

Penang Bird Park

This Penang bird Park Located at Seberang Jaya just close to Sunway carnival that mean it in the center of the town unlike some Park that build so far away from town. Beside the Park is a river and there is a store selling the great cendol.

Time Out says

“Both the first and largest bird park in Malaysia, Penang Bird Park is home to more than 300 species of aviary from all over the world. From giant aviaries to geodomes simulating natural habitats, the well-maintained facilities house a diverse selection of plants, reptiles and mammals in addition to some 3,000 birds.”

Entrance of Penang Bird Park

I still remember the first time I bring my kid there, it was quite amazed me that The Bird Park actually bigger then i thought.

Latest Ticket Price from ernyfirdaus.blogspot.com
Entrance of Penang Bird Park, you can buy Ticket and souvenir here.

Short list of Hotel nearby the Penang Bird Park, 10 in the list from 5 star to 2 star hotel.

  1. The Light Hotel 0.2km away
  2. Sunway Hotel Seberang Jaya 0.3km
  3. OYO 708 S Hotel 0.2km Penang
  4. Safira Ciuntry Club 0.2km
  5. The Blanket Hotel 0.3km
  6. E-Red Hotel 0.3km
  7. D Cozy Hotel
  8. Pearl View Hotel 1.4km
  9. Ixora Hotel 1.4km
  10. BP Hotel 1km

Uncategorized

Mesti Cuba la! Top 4 Halal Char Kuey Teow Penang

Miss chong pernah makan kat Bee Hwa Restoren ka? Saya pernah makan masakan non muslim tapi tangok kedaan.

Miss chong ni suka makan Char Huey Teow dan suka search tangok Blogger lain review mane ada yang best.

Jumpa banyak orang melay suka share Bee Hwa Restorant. To be honest saya sebagai Chinese Muslim saya suka sangat Chinese Food because i grow up with it. Tapi saya tak pernah makan di Bee Hwa Restoren. Bukan kate Malay food tak sedap tapi did you understand that kalau you dok lama kat Australia you rather nak makan Nasi Lemak Bilis Telur if compare with Fish & Chip.

Balik kepada Bee Hwa Restoren, saya pun pernah makan masakan non muslim tapi tangok keadaan. Ketika travel di tempat Majoriti non muslim, Jepun atau Korea awak boleh makan dengan keadaan kaji dulu ingredient kalo takda masalah dan tampa rasa was was sila makan.Tapi bila dah kaji rasa ok tapi tangok ada bottle Asahi tepi tukang masak tu awak timbul rasa was-was dok imaging macam-macam so jangan makan. Actually Islam is simple and suitable for all. Tapi kalau kat Malaysia tempat majoriti Muslim patut banyak pilihan Halal dan Toyyiba lagi betul tak?

Alang-alang dah buka cerita makan non muslim cook ni. Waktu Perayaan, saya sambut Chinese New Years dengan family non muslim bab yang paling saya focus adalah makanan. Bukan apa yang best nak makan ya tapi proses sediakan hidangan. Saya akan masuk masak sekali dengan makcik dan bagi tahu apa yang saya tak boleh makan.

Ada 1 keadaan lagi kalau kamu pergi jumpa kawan atau family waktu menjamu selera tu la kamu baru sampai, dah la Hari Perayaan pastu tuan rumah jumput makan. I know what is your feeling, susah nak tolak sebab demi mengambil hati tuan rumah anda harus makan dengan tanya apa ingredient, kuali senduk campur tak. So far saya dok kaji, air liur anjing perlu samak tapi pork tak de mention samak. Macam kamu basuh taik anak pastu basuh tangan boleh makan nasi gitu. Bila berhadapan dengan non muslim saya sentiasa jage image islam. Nak tulis blog pun sempat lagi berdakwah, skit-skit jadi la.

Kembali kepada tajuk asal…….

  1. Char Kuey Teow Sg Dua (Telor ayam dibasuh)

Tak jauh bila keluar Tol Sg.Dua. Di tepi jalan besar.Tagline tu “Telur Ayam Dibasuh”, mahal ayat tu.Semua lelaki,tukang layan, tukang masak, tukang bancuh air, cashier. Meja banyak kalau datang waktu magrib ke atas selalu banyak orang. Masakan nya rasa lemak manis yang penting banyak udang. Menu baru ada Char Kuey Teow Lobster.

Image result for char kuey teow penang sg dua
Image source FoodAdvisor
Clink image direct link to Google Map

2. Wadie Char Kuey Teow

Lokasi menjaja tepi jalan, jangan risau banyak tempat duduk bawah bumbung. Masakan jenis Char Kuey Teow basah rasanya lemak manis sedap kuah dia. Tepi kedai ada Seven Eleven 7-11 boleh beli air sloppy.

Source Google map Wadie CKT
Source Google map Wadie CKT
Source Google map Wadie CKT

Clink image direct link to Google Map

3. Key’s Char Koay Teow

Ada beberapa cawangan, di Bandar Perda dan Permatang Pauh. Lokasi lain tak pasti ada tambah lagi tak. Yang biasa makan di Permatang Pauh. Cuma potion kecil, boleh consider seorang order 2 pinggan.

Clink image direct link to Google Map

4. Adam Char Koey Teow

Tempat duduk lebih selesa kedai bersih, masakan sedap char kui teow jenis basah juga. Cuma susah sdikit nak cari parking. Kadang kala ada pakcik jual durian cuma saya tak pernah beli.

Image source from Google map
Clink image direct link to Google Map

Yang saya share di atas semua saya dah cuba, personal favorite Char Kuey Teow Sg Dua dan Wadie Char Kuey Teow. Lain orang lain cita rasa, boleh bace review di google map kalo nak tahu lebih lanjut. Link already provided, just click on the image.

Uncategorized

10 Aktiviti Menarik di Bukit Bendera

Dikejar monyet di Bukit Bendera

Berjalan santai sambil menikmati keindahan alam tiba tiba muncul sekumpulan gangster monyet blocking jalan. Umpama dunia sudah berhenti seketika .

Ini permulaan perjalanan di Bukit Bendera

Kalau tak jejak kaki di Bukit Bendera ni tak sempurna percutian di Penang

Bukit bendera ni istimewa, ada 4 Musim,

Nak cari kat mane 4 Musim dalam 1 hari

…Pagi musim sejuk

…Tengahari musim panas

….Petang musim luruh(makeup awak tu)

…Malam musim sejuk A/C homestay Pink Pingu

Ok tak 4 musim Penang ni, ada Musim Musang King lagi.

10 Aktiviti menarik di Bukit Bendera

  1. Naik Keretapi

Naik keretapi ni best tapi yang paling best kalau tak perlu beratur panjang pastu beli ticket harga discount.

Siapa pernah beratur panjang kat sini tolong komen skit sebab customer sendiri pernah patah balik sebabkan que terlalu panjang

Waktu harga promo

6.30am – 9 am

7.00pm – 10.30 pm

Harga kasih sayang orang Malaysia RM3.00 seorang untuk semua kategori tapi cuti sekolah tak sah.

Parking kereta per entry Rm5.00 sahaja tapi waktu cuti cepat penuh jadi datang awal selepas subuh.

2. Viewing deck

Ada teropong warna warni kanak-kanak mesti ingin mencuba

RM1.00 untuk 2 minit boleh la tangok kapal kapal bandaraya sekitar George town

3. Love Lock

Love lock yang ada di viewing deck dah menjadi suatu trend. Entah budaya ni datang dari mana pasang mangga dipagar pasang. Kepada yang berminat love lock ni, balik rumah nanti love lock pintu almari baju, love lock almari dapur dan jangan lupa love lock pintu toilet.

4. Cliff Cafe

Menjamu selera sambil menikmati pemandangan puncak bukit yang nyaman. Harga berpatutan kalau nk tau makanan ape yang best nantikan kita buat post lain. Selain makanan, ada banyak gerai yang menjual cendera hati di Cliff cafe.

5. Owl Museum

Muzium ini berada di kawasan Astaka Bukit Bendera dan perlu beli ticket. Kanak-kanak RM6,dewasa RM 12 seorang.

6. Bel Retiro

Bel Retiro ni bangunan bersejarah yang dibina oleh Francis Light. Pelancong hanya boleh masuk sehingga pintu gerbang saje.

7. Earthquake and Typhoon Pavillion

Di Earthquake & Typhoon Pavillion, anda boleh merasai simulasi bencana gempa bumi serta taufan dalam keadaan yang selamat.

8. Menaiki Buggy

Bagi orang yang malas berjalan kaki atau ada budak kecik anda boleh menikmati persekitaran Bukit Bendera dengan menaiki buggy. Buggy ini boleh memuatkan seramai 6 orang. Kadar RM30 akan dikenakan untuk setiap buggy.

9. The Habitat

Boleh pilih Sunrise Tour atau Sunset Tour. Boleh tengok dan experience keadaan dalam Rainforest semulajadi ni macam mane. Selalu dok tangok National Geography ja mai la jalan dan menikmati alam semulajadi.

10. The Little Village

Ada binatang kecil, tempat cantik nak berganbar dihias dengan bunga-bunga. Tapi awas bila jalan sebab ada banyak monyek buat peanut butter tenga jalan.

Semoga info mengenai harga tiket Bukit Bendera untuk menaiki kereta api ini bermanfaat kepada anda. Mohon like dan share info ini kepada rakan-rakan anda yang lain.

Anyway bab kena kejar monyet tu bukan saya tapi tangok orang lain kena kejar monyet. Why not bukan setiap hari boleh experience kena kejar monyet kan.

Uncategorized

Butterworth Art Walk – New Penang Street Art

Butterworth be Betterworld!

Last time saya berada di depan Lodge18 hotel ni sebab ada bazar ketika bulan Ramadhan, sekarang dah transform jadi Art Gallary Street Art Penang.

Lokasinya betul-betul sebelah hotel Lodge18 ni adalah Butterworth Art Walk. Lokasi ni dekat dengan Terminal Feri dan Penang Sentral kalau nak pergi pulau dekat saja, dekat dengan Hotel. Selain Hotel Lodge 18 ada Palm Inn Hotel lagi. Bertentangan dengan Seni Kontena ni ada restraurant KFC boleh nak jamu selera selepas letih jalan. Saya dah share location Google map di bawah ni.

Asalkan keluar rumah anak dah sangat happy, tak perlu plan cuti panjang pun jalan-jalan sekitar butterworth jaa


Pelbagai mural di lukis di belakang dinding lot kedai deretan BSN dan kedai elektrik dan elektronik.k

Di padang Ahmad Badawi ni juga ada kontena yang dilukis mural yang di letakkan di atas padang.

Bersetentang dengan Padang Ahmad Badawi.
Bersebelahan dengan Lodge18 hotel.


Waktu malam di pasang lampu-lampu warna warni.
.
Santai-santai hujung minggu boleh sahaja ke sini tengok kretiviti pelukis tanah air kita.
.
Di padang Ahmad Badawi ni juga ada kontena yang dilukis mural yang di letakkan di atas padang.

Waktu malam bila pasang lampu
https://goo.gl/maps/B7qvyAzwAiD5f8YSA

Uncategorized

Ice Cafe di Penang

What! Elsa mai Penang buka Cafe kenapa Olaf tak bagitau. Ice Cafe di Penang ni selain daripada makan, anda dapat bergambar dengan suasana di cafe ini seperti berada di dunia Frozen. Tapi selepas Elsa buka cafe dia dah balik ke dunia dia, Olaf pula tinggalkan tangan dan hidung ja.

Di sini hanya pelanggan cafe sahaja dibenarkan untuk bergambar di sini, so kalau ada yang tak mau makan boleh beli la secawan air RM14 demi bergambar disini.

Kalau berada di Penang jangan melepaskan peluang ini untuk merasai sendiri pengalaman istimewa di sini. Santai sambil menikmati dessert yang serba mewah dengan pelbagai buah-buahan. Bila cuaca panas diluar kena pula dengan ais krim yang sejuk ini memang terbaiklah. Jom kita tengok Ice Cafe serta dessert yang ada di sini. 

Kaunter membuat pesanan makanan 

Waktu hujung minggu ramai orang, kalo week day mai boleh la dapat gambar lebih kualiti.

Decoration di dalam ice Cafe ini yang unik dan di dalamnya sejuk seolah anda berada di luar negara. Kawasan kafe ni boleh muat seramai 80 sehingga 100 orang dalam satu masa. Makanan di sini kabanyakan dessert atau makanan manisan. Kebanyakan makanan dengan tawaran harga RM15 ke atas.

Pintu entrance nampak biasa biasa je

Sekali pandang ingatkan gambar grafic dalam Frozen sungguh, balik rumah nanti gantikan meja makan dengan batu simen cat putih jadi tak?

Uncategorized

Masjid Sungai Tiram not only a Place to Pray

Sangat puas hati !!!

Itu lah yang dapat digambarkan tiap kali solat di Masjid Jamek Sungai Tiram ni.

Baru lepas renovate.
Cantik, besar, selesa, parking senang, bacaan imam pun sangat merdu dan bertajwid waktu singgah solat zohoq tadi😍😍😍.
.
Paling best sentiasa ada balang ayaq kopi dan tea yang disediakan untuk sesiapa sahaja ingin minum.
Juga ada makanan berupa mee goreng di bungkus siap-siap😋😋😋.


Yang kerja penat-penat berhenti rehat, elok sangat rehat sini minum-minum ayaq dan makan apa patut.
Besaq pahala oeang yang sedekah makanan dan minuman tiap hari kat masjid ni.

Salah satu persamaan orang kaya, majority orang kaya ada sikap sentiasa memberi.
Mereka sentiasa memberi sehingga mereka kaya.
Bukan tunggu kaya baru memberi.

Antara wishlist admin jugak nak cuba meneladani sikap camni tapi masih tak dapat istiqomah.

Ok baik …. Lokasi masjid ni?

Lokasi dia betul-betul sebelum airport Penang.
Selalu jika ada kerja area Bayan Lepas, antara masjid yang jadi pilihan untuk singgah adalah masjid ni.

Direct link to the Masjid

Masjid Jamek Sungai Tiram @ Masjid Al-Mustaghfirin
Jalan Sultan Azlan Shah, Kampung Sungai Tiram, 11900 Bayan Lepas, Pulau Pinang
https://maps.app.goo.gl/aEBFpMMJMEGzd1489See more

Love to know more information about Penang, simply check out our Facebook. We constantly having Promotion just follow us make sure you did not miss it.

Uncategorized

Tempat Menarik Pulau Pinang – Pulau Jerejak

SUDAH ADA PLAN PERCUTIAN UNTUK CUTI SEKOLAH ???
JOM KE PULAU JEREJAK

Ada juga yang mengenalinya sebagai ‘Alcatraz Malaysia’ kerana ia pernah menempatkan tahanan perang selain banduan suatu ketika dulu.

Ramai juga yang tak pernah jejak kaki ke destinasi ini meskipun hanya mengambil masa 10 minit dengan menaiki bot dari jeti di tanah besar.

Suasana di Jeti untuk ke Pulau Jerejak

Jeti untuk ke pulau jerejak berhampiran dengan supermarket terkenal Queens Bay.
Harga tiket RM20 untuk setiap kepala 6tahun dan keatas.
5tahun dan kebawah free sahaja
Ia merangkumi perjalanan pergi tak balik-balik (melawak ja)😆.
Of kos la pergi balik der…

Kalau tak mau balik juga boleh check in Pulau Jerejak Resort. Night view di Pulau Jerejak ni cantik tau, kalau nak tangok sila scroll sampai bawah.

3 ticket saja sebab budak 5 tahun ke bawah free

Boat datang setiap sejam sekali.
Jika dijeti darat, setiap jam pukul XX:45 contoh 9.45am next 10.45am next dan last 10.45pm.
Jika dijeti dari pulau jerejak, setiap jam pukul XX:15 contoh 9.15am next 10.15am dan last 9.45pm.

Jeti rainbow

Selain tarikan sejarah, pengunjung perlu mengambil peluang untuk bersantai dengan bayu malam sambil menikmati pemandangan malam yang unik di pulau berkenaan apabila sekitar resort dihiasi taman ‘bercahaya’ warna-warni.
Sesiapa yang berhasrat untuk mengunjungi Avatar Secret Garden iaitu taman lampu seperti dalam babak filem Avatar rasanya boleh menikmati pengalaman sama di sini. Segenap landskap tampil bersama mood dan tema berbeza dengan mengambil kira perincian lampu LED pelbagai warna sebagai tata hiasnya.

Suasana di Pulau Jerejak waktu malam


Antaranya deretan tulip berwarna-warni, pondok telefon berwarna merah dan taman Jepun.😋

Kalau mai sini jangan miss bergambar dengan latar belakang unik seperti ‘Stair Away to Heaven’ dan ‘Buaian Lombok’ yang turut disediakan untuk mereka yang suka menyelfie wefie.😍Siap sedia 1000 gambar selfie la di sini, banyak spot cantik.


Kalau nak tangok full camera roll banyak lagi gambar cantik saya sudah upload di facebook saya.

Datang penang jangan lupa guna servis Homestay Perai Penang atau sewa Kereta Sewa Perai Penang atau kedua-duamya sekali ya.

Uncategorized

Kereta Sewa Servis Tip Top di Perai Butterworth Penang Sentral

Penang Sentral Butterworth

Butterworth, Pulau Pinang atau lebih dikenali sebagai kawasan Seberang Perai / Seberang Jaya, tidak perlukan anda menaiki feri atau jambatan Pulau Pinang. Begitu juga dengan Bandar Perda yang terkenal dengan uptown-nya, Juru Autocity yang terkenal dengan taman lampu-lampunya, Bukit Mertajam, Bukit Minyak semua lokasi ini tidak memerlukan naik feri atau jambatan kerana lokasi ini juga dikenali dalam negeri Pulau Pinang  belah darat.

Butterworth adalah lokasi dalam negeri Pulau Pinang yang mana terletaknya Penang Sentral. Penang Sentral ni pula pusat pengangkutan. Kalau nak naik feri dari darat ke pulau, nak naik ETS (stesen Butterworth), naik bas (stesen Butterworth), keretapi (stesen Butterworth), naik teksi (stesen Butterworth), boleh ke Penang Sentral je.

Kereta Sewa Perai Peang yang terkenal dengan servis dan review yang 99% dari pelbagai latar belakang customer menunjukkan servis tip top, pantas, mudah, kereta baru dan bersih seperti review-review  dibawah ni.

Untuk pengetahuan, Kereta Sewa Perai Penang memenangi rating tertinggi dan review terbaik belah darat di google maps.

Jarak Penang Sentral ke hanyalah 5kilometer sahaja. Ya benar. Jarak Penang Sentral – Kereta Sewa Perai Penang hanya 5kilometer je.

Car Rental nearby Penang central

Penang Sentral yang juga sebagai tempat persinggahan dan tempat memulakan perjalanan ke mana-mana lokasi lain, pastinya anda memerlukan kereta sewa di area Butterworth / Perai untuk ke tempat yang anda mahukan. Sebagai persiapan awal dan memastikan percutian atau perjalanan untuk sebarang urusan anda berjalan baik, anda perlu mendapatkan kereta sewa yang dalam keadaan tip top condition, trusted dan diakui servisnya terbaik.

Kereta sewa yang ‘trusted’, servis diakui terbaik dan boleh membuat mana-mana customer repeat yang dicadangkan adalah Kereta Sewa Perai Penang berdasarkan review-review yang di muat naik oleh customer-customer dari pelbagai bangsa dan latar belakang.

Nurul Haziqah:”
sngat baik, service memuaskan dan harga berpatutan 👌🏻It’s happened to me. And if you’re trying this, chances are it’s happened to you, too.”

Jika anda berada di Penang Sentral, ketahuilah jarak anda dengan Kereta Sewa Perai Penang yang rating review terbaik ini hanyalah 5kilometer sahaja.

Follow our Facebook Page

Kereta Sewa Perai Penang merupakan salah satu perkhidmatan kereta sewa yang menawarkan harga berpatutan dengan kemudahan dalaman dan servis yang menjadikan anda pasti repeat sekiranya anda pernah menggunakan servisnya. Kereta Sewa Perai Penang beroperasi di sekitar Butterworth, Penang Sentral, Perai, Seberang Jaya, Bandar Perda, Bukit Mertajam, Juru dan lain-lain tempat yang berhampiran. Mereka juga menawarkan sewa kepada individu, kumpulan pelajar, syarikat korporat dengan pakej sewa harian, mingguan, bulanan dan juga tahunan.

Sewa MPV- Kami menawarkan kereta sewa MPV Alza dengan harga yang berpatutan

Perkhidmatan kereta sewa di seluruh Butterworth, Seberang Perai, Seberang Jaya, Bandar Perda, Bukit Mertajam, Permatang Pauh dan lain-lain.

Perkhidmatan tempahan kereta sewa yang sangat mudah dan pantas. Anda boleh booking melalui Whatsapp atau terus call kami.

Kereta sewa untuk syarikat, korperat dan individu-individu yang memerlukan, kami pernah berkhidmat beratus-ratus customer dari seluruh Malaysia dan antarabangsa.

Pelbagai pilihan kereta daripada kami, Hotselling kereta Axia Auto dan Viva Manual harga serendah RM90 sehari.

Disini, anda boleh dapatkan pelbagai jenis kereta dan juga harga yang sangat berpatutan iaitu serendah RM90 sehari.

Uncategorized

Penang Food Tour With Georgetown Heritage Tour – AM/PM TOUR

Private Tour Minimum 2 adult

Duration : 10 Hours (including transfer)
Departure time : 9.00am – 7.00pm (extra time RM15 per hour)

Description

Penang Tour package

Penang is a place of “food heaven” because most of the tourist like a place with full of local hawker food and special cuisines, such as Chinese, Indian, Malay, Mamak, and Nyonya food. Most tourist visit Penang for food hunting. Our day tour packages will bring you to enjoy the delicious food while sightseeing.

First we will bring you go to eat Big Ben Breakfast at Waterfall Road. Their breakfast is a Western style food. Beside the Big Ben Breakfast, there also have a fruit ice, this fruit ice is using the fresh fruit to make it.

Penang Botanic Garden- Image source Wonderful Malaysia

We can do a quick photo stop at the Botanical Gardens, this is Penang local’s favorite place for working out and exercise. And you will have a good chance to meet the monkeys.

Victoria Memorial
Fort Cornwallis – image source property guru

We will drive you to the coastline along Esplanade, you will see Queen Victoria Clock TowerFort Cornwallisand Penang City HallAfter that you will enjoy the famous Hameed Mee Goreng & Coconut Shakes at Fort Cornwallis Food Court. The mee goreng is topped with generous portion of sambal sotong and it just prior to serving and you would need to mix it up as you eat. Besides the Hameed stall is selling the famous Coconut Shakes. This famous coconut shakes is a refreshing concoction of coconut water, sweet coconut flesh with a scoop of vanilla ice-cream on top.

Little India Penang – Image source bidadari.my
Pinang Peranakan Museum – Image Source Penangattractionmalaysia.my

We drive you through the colourful Little India and loustling China Town. Provided time is enough, you may also pay a visit to Pinang Peranakan Museum. After that we will end the tour with dessert. This dessert is Chendol at Penang Road. This dessert stall is at roadside and you need to stand to eat. This dessert are very delicious, famous and sells 10 years above in Penang. The chendol is traditional dessert from Southeast Asia which is popular in Malaysia, Singapore, Indonesia, Brunei, Cambodia, Vietnam, Thailand and Myanmar. This delicious dessert ingredient are include with shaved ice-mixed with coconut milk, palm sugar (gula Melaka), kidney red beans and green jelly noodles.

Jalan Penang – Image Source delicieuxpate.com

Thereafter, visit a shop for you to purchase native local products such as the famous Penang Tau Sar Pneah (bean paste biscuit), Belacan (shrimp paste), salted fish and nutmeg products. Then proceed to the trishaw terminal, where you will take a 10-minute trishaw ride along Jalan Penang to New Lane Hawker Centre to savour irresistible hawkers’ delight such as Laksa, Prawn Noodles, Chicken Rice, Char Koay Teow, Lor Bak, Nasi Kandar, Roti Jala, Satay and an array of Nyonya food (meal at your own expense). After a delightful meal, visit Gurney Plaza Shopping Centre.

Attraction:

  1. Big Ben Breakfast at Waterfall Road
  2. Botanical Gardens
  3. Queen Victoria Clock Tower
  4. Fort Cornwallisand Penang City Hall
  5. Hameed Mee Goreng & Coconut Shakes at Fort Cornwallis Food Court
  6. Little India
  7.  China Town
  8. Pinang Peranakan Museum.
  9. Jalan Penang ( Hawker Center )
  10. Gurney Plaza

    Pinang Peranakan Museum.
  11. Penang Art Gallery & State Museum
  12. Armenian Street ( Ernest Zacharevic Painting )
  13. Leong San Thong Khoo Kongsi
    Kapitan Keling Mosque
    Kuan Yin Temple / Goddes of Mercy Temple
    Local Products Stores (Lim Wah Thai / Cocoa Boutique & Coffee Tree)

Inclusions:

  1. Vehicle
  2. Driver
  3. Guide (up to 4 adult)
  4. Hotel pick-up and drop-off

Exclusions:

  1. Meals
  2. Hotel
  3. Optional entrance fee
  4. Travel insurance
  5. Air ticket and taxes
  6. Other not mention in itinerary

TERMS & CONDITIONS:

  1. Minimum 2 adults travelling & valid for Asian/European/Australian/New Zealand/US market only
  2. Private tour 10 hours program.
  3. Tour fare is subject to change with / without prior notice.
  4. All tour fare quoted based on Ringgit Malaysia (RM).
  5. Recommended tipping RM10 per day. Pay directly to tour guide or driver.
  6. Surcharge applicable accordingly if period of stay is not within the validity period stated above (please refer to the hotel categories and choices during booking).
  7. Any un-utilized services, unused tours or hotel rooms are non-refundable.
  8. Any amendment / cancellation made after a confirmed booking is subject to cancellation charges.
  9. We reserve the right to change the rate subject to currency fluctuations or any unforeseen increment of ground arrangement by local government.

Additional Information:

  • Confirmation will be received within 48 hours of booking, subject to availability.
  • Please wear comfortable walking shoes.
  • Please advise any specific dietary requirements at time of booking.
  • Child below 3 years old FOC unless specified.
  • Child above 11 years old considered as Adult.