Uncategorized

Butterworth Art Walk – New Penang Street Art

Butterworth be Betterworld!

Last time saya berada di depan Lodge18 hotel ni sebab ada bazar ketika bulan Ramadhan, sekarang dah transform jadi Art Gallary Street Art Penang.

Lokasinya betul-betul sebelah hotel Lodge18 ni adalah Butterworth Art Walk. Lokasi ni dekat dengan Terminal Feri dan Penang Sentral kalau nak pergi pulau dekat saja, dekat dengan Hotel. Selain Hotel Lodge 18 ada Palm Inn Hotel lagi. Bertentangan dengan Seni Kontena ni ada restraurant KFC boleh nak jamu selera selepas letih jalan. Saya dah share location Google map di bawah ni.

Asalkan keluar rumah anak dah sangat happy, tak perlu plan cuti panjang pun jalan-jalan sekitar butterworth jaa


Pelbagai mural di lukis di belakang dinding lot kedai deretan BSN dan kedai elektrik dan elektronik.k

Di padang Ahmad Badawi ni juga ada kontena yang dilukis mural yang di letakkan di atas padang.

Bersetentang dengan Padang Ahmad Badawi.
Bersebelahan dengan Lodge18 hotel.


Waktu malam di pasang lampu-lampu warna warni.
.
Santai-santai hujung minggu boleh sahaja ke sini tengok kretiviti pelukis tanah air kita.
.
Di padang Ahmad Badawi ni juga ada kontena yang dilukis mural yang di letakkan di atas padang.

Waktu malam bila pasang lampu
https://goo.gl/maps/B7qvyAzwAiD5f8YSA

Uncategorized

Tempat Menarik Pulau Pinang – Pulau Jerejak

SUDAH ADA PLAN PERCUTIAN UNTUK CUTI SEKOLAH ???
JOM KE PULAU JEREJAK

Ada juga yang mengenalinya sebagai ‘Alcatraz Malaysia’ kerana ia pernah menempatkan tahanan perang selain banduan suatu ketika dulu.

Ramai juga yang tak pernah jejak kaki ke destinasi ini meskipun hanya mengambil masa 10 minit dengan menaiki bot dari jeti di tanah besar.

Suasana di Jeti untuk ke Pulau Jerejak

Jeti untuk ke pulau jerejak berhampiran dengan supermarket terkenal Queens Bay.
Harga tiket RM20 untuk setiap kepala 6tahun dan keatas.
5tahun dan kebawah free sahaja
Ia merangkumi perjalanan pergi tak balik-balik (melawak ja)😆.
Of kos la pergi balik der…

Kalau tak mau balik juga boleh check in Pulau Jerejak Resort. Night view di Pulau Jerejak ni cantik tau, kalau nak tangok sila scroll sampai bawah.

3 ticket saja sebab budak 5 tahun ke bawah free

Boat datang setiap sejam sekali.
Jika dijeti darat, setiap jam pukul XX:45 contoh 9.45am next 10.45am next dan last 10.45pm.
Jika dijeti dari pulau jerejak, setiap jam pukul XX:15 contoh 9.15am next 10.15am dan last 9.45pm.

Jeti rainbow

Selain tarikan sejarah, pengunjung perlu mengambil peluang untuk bersantai dengan bayu malam sambil menikmati pemandangan malam yang unik di pulau berkenaan apabila sekitar resort dihiasi taman ‘bercahaya’ warna-warni.
Sesiapa yang berhasrat untuk mengunjungi Avatar Secret Garden iaitu taman lampu seperti dalam babak filem Avatar rasanya boleh menikmati pengalaman sama di sini. Segenap landskap tampil bersama mood dan tema berbeza dengan mengambil kira perincian lampu LED pelbagai warna sebagai tata hiasnya.

Suasana di Pulau Jerejak waktu malam


Antaranya deretan tulip berwarna-warni, pondok telefon berwarna merah dan taman Jepun.😋

Kalau mai sini jangan miss bergambar dengan latar belakang unik seperti ‘Stair Away to Heaven’ dan ‘Buaian Lombok’ yang turut disediakan untuk mereka yang suka menyelfie wefie.😍Siap sedia 1000 gambar selfie la di sini, banyak spot cantik.


Kalau nak tangok full camera roll banyak lagi gambar cantik saya sudah upload di facebook saya.

Datang penang jangan lupa guna servis Homestay Perai Penang atau sewa Kereta Sewa Perai Penang atau kedua-duamya sekali ya.

Uncategorized

Kereta Sewa Servis Tip Top di Perai Butterworth Penang Sentral

Penang Sentral Butterworth

Butterworth, Pulau Pinang atau lebih dikenali sebagai kawasan Seberang Perai / Seberang Jaya, tidak perlukan anda menaiki feri atau jambatan Pulau Pinang. Begitu juga dengan Bandar Perda yang terkenal dengan uptown-nya, Juru Autocity yang terkenal dengan taman lampu-lampunya, Bukit Mertajam, Bukit Minyak semua lokasi ini tidak memerlukan naik feri atau jambatan kerana lokasi ini juga dikenali dalam negeri Pulau Pinang  belah darat.

Butterworth adalah lokasi dalam negeri Pulau Pinang yang mana terletaknya Penang Sentral. Penang Sentral ni pula pusat pengangkutan. Kalau nak naik feri dari darat ke pulau, nak naik ETS (stesen Butterworth), naik bas (stesen Butterworth), keretapi (stesen Butterworth), naik teksi (stesen Butterworth), boleh ke Penang Sentral je.

Kereta Sewa Perai Peang yang terkenal dengan servis dan review yang 99% dari pelbagai latar belakang customer menunjukkan servis tip top, pantas, mudah, kereta baru dan bersih seperti review-review  dibawah ni.

Untuk pengetahuan, Kereta Sewa Perai Penang memenangi rating tertinggi dan review terbaik belah darat di google maps.

Jarak Penang Sentral ke hanyalah 5kilometer sahaja. Ya benar. Jarak Penang Sentral – Kereta Sewa Perai Penang hanya 5kilometer je.

Car Rental nearby Penang central

Penang Sentral yang juga sebagai tempat persinggahan dan tempat memulakan perjalanan ke mana-mana lokasi lain, pastinya anda memerlukan kereta sewa di area Butterworth / Perai untuk ke tempat yang anda mahukan. Sebagai persiapan awal dan memastikan percutian atau perjalanan untuk sebarang urusan anda berjalan baik, anda perlu mendapatkan kereta sewa yang dalam keadaan tip top condition, trusted dan diakui servisnya terbaik.

Kereta sewa yang ‘trusted’, servis diakui terbaik dan boleh membuat mana-mana customer repeat yang dicadangkan adalah Kereta Sewa Perai Penang berdasarkan review-review yang di muat naik oleh customer-customer dari pelbagai bangsa dan latar belakang.

Nurul Haziqah:”
sngat baik, service memuaskan dan harga berpatutan 👌🏻It’s happened to me. And if you’re trying this, chances are it’s happened to you, too.”

Jika anda berada di Penang Sentral, ketahuilah jarak anda dengan Kereta Sewa Perai Penang yang rating review terbaik ini hanyalah 5kilometer sahaja.

Follow our Facebook Page

Kereta Sewa Perai Penang merupakan salah satu perkhidmatan kereta sewa yang menawarkan harga berpatutan dengan kemudahan dalaman dan servis yang menjadikan anda pasti repeat sekiranya anda pernah menggunakan servisnya. Kereta Sewa Perai Penang beroperasi di sekitar Butterworth, Penang Sentral, Perai, Seberang Jaya, Bandar Perda, Bukit Mertajam, Juru dan lain-lain tempat yang berhampiran. Mereka juga menawarkan sewa kepada individu, kumpulan pelajar, syarikat korporat dengan pakej sewa harian, mingguan, bulanan dan juga tahunan.

Sewa MPV- Kami menawarkan kereta sewa MPV Alza dengan harga yang berpatutan

Perkhidmatan kereta sewa di seluruh Butterworth, Seberang Perai, Seberang Jaya, Bandar Perda, Bukit Mertajam, Permatang Pauh dan lain-lain.

Perkhidmatan tempahan kereta sewa yang sangat mudah dan pantas. Anda boleh booking melalui Whatsapp atau terus call kami.

Kereta sewa untuk syarikat, korperat dan individu-individu yang memerlukan, kami pernah berkhidmat beratus-ratus customer dari seluruh Malaysia dan antarabangsa.

Pelbagai pilihan kereta daripada kami, Hotselling kereta Axia Auto dan Viva Manual harga serendah RM90 sehari.

Disini, anda boleh dapatkan pelbagai jenis kereta dan juga harga yang sangat berpatutan iaitu serendah RM90 sehari.

Uncategorized

Penang Food Tour With Georgetown Heritage Tour – AM/PM TOUR

Private Tour Minimum 2 adult

Duration : 10 Hours (including transfer)
Departure time : 9.00am – 7.00pm (extra time RM15 per hour)

Description

Penang Tour package

Penang is a place of “food heaven” because most of the tourist like a place with full of local hawker food and special cuisines, such as Chinese, Indian, Malay, Mamak, and Nyonya food. Most tourist visit Penang for food hunting. Our day tour packages will bring you to enjoy the delicious food while sightseeing.

First we will bring you go to eat Big Ben Breakfast at Waterfall Road. Their breakfast is a Western style food. Beside the Big Ben Breakfast, there also have a fruit ice, this fruit ice is using the fresh fruit to make it.

Penang Botanic Garden- Image source Wonderful Malaysia

We can do a quick photo stop at the Botanical Gardens, this is Penang local’s favorite place for working out and exercise. And you will have a good chance to meet the monkeys.

Victoria Memorial
Fort Cornwallis – image source property guru

We will drive you to the coastline along Esplanade, you will see Queen Victoria Clock TowerFort Cornwallisand Penang City HallAfter that you will enjoy the famous Hameed Mee Goreng & Coconut Shakes at Fort Cornwallis Food Court. The mee goreng is topped with generous portion of sambal sotong and it just prior to serving and you would need to mix it up as you eat. Besides the Hameed stall is selling the famous Coconut Shakes. This famous coconut shakes is a refreshing concoction of coconut water, sweet coconut flesh with a scoop of vanilla ice-cream on top.

Little India Penang – Image source bidadari.my
Pinang Peranakan Museum – Image Source Penangattractionmalaysia.my

We drive you through the colourful Little India and loustling China Town. Provided time is enough, you may also pay a visit to Pinang Peranakan Museum. After that we will end the tour with dessert. This dessert is Chendol at Penang Road. This dessert stall is at roadside and you need to stand to eat. This dessert are very delicious, famous and sells 10 years above in Penang. The chendol is traditional dessert from Southeast Asia which is popular in Malaysia, Singapore, Indonesia, Brunei, Cambodia, Vietnam, Thailand and Myanmar. This delicious dessert ingredient are include with shaved ice-mixed with coconut milk, palm sugar (gula Melaka), kidney red beans and green jelly noodles.

Jalan Penang – Image Source delicieuxpate.com

Thereafter, visit a shop for you to purchase native local products such as the famous Penang Tau Sar Pneah (bean paste biscuit), Belacan (shrimp paste), salted fish and nutmeg products. Then proceed to the trishaw terminal, where you will take a 10-minute trishaw ride along Jalan Penang to New Lane Hawker Centre to savour irresistible hawkers’ delight such as Laksa, Prawn Noodles, Chicken Rice, Char Koay Teow, Lor Bak, Nasi Kandar, Roti Jala, Satay and an array of Nyonya food (meal at your own expense). After a delightful meal, visit Gurney Plaza Shopping Centre.

Attraction:

  1. Big Ben Breakfast at Waterfall Road
  2. Botanical Gardens
  3. Queen Victoria Clock Tower
  4. Fort Cornwallisand Penang City Hall
  5. Hameed Mee Goreng & Coconut Shakes at Fort Cornwallis Food Court
  6. Little India
  7.  China Town
  8. Pinang Peranakan Museum.
  9. Jalan Penang ( Hawker Center )
  10. Gurney Plaza

    Pinang Peranakan Museum.
  11. Penang Art Gallery & State Museum
  12. Armenian Street ( Ernest Zacharevic Painting )
  13. Leong San Thong Khoo Kongsi
    Kapitan Keling Mosque
    Kuan Yin Temple / Goddes of Mercy Temple
    Local Products Stores (Lim Wah Thai / Cocoa Boutique & Coffee Tree)

Inclusions:

  1. Vehicle
  2. Driver
  3. Guide (up to 4 adult)
  4. Hotel pick-up and drop-off

Exclusions:

  1. Meals
  2. Hotel
  3. Optional entrance fee
  4. Travel insurance
  5. Air ticket and taxes
  6. Other not mention in itinerary

TERMS & CONDITIONS:

  1. Minimum 2 adults travelling & valid for Asian/European/Australian/New Zealand/US market only
  2. Private tour 10 hours program.
  3. Tour fare is subject to change with / without prior notice.
  4. All tour fare quoted based on Ringgit Malaysia (RM).
  5. Recommended tipping RM10 per day. Pay directly to tour guide or driver.
  6. Surcharge applicable accordingly if period of stay is not within the validity period stated above (please refer to the hotel categories and choices during booking).
  7. Any un-utilized services, unused tours or hotel rooms are non-refundable.
  8. Any amendment / cancellation made after a confirmed booking is subject to cancellation charges.
  9. We reserve the right to change the rate subject to currency fluctuations or any unforeseen increment of ground arrangement by local government.

Additional Information:

  • Confirmation will be received within 48 hours of booking, subject to availability.
  • Please wear comfortable walking shoes.
  • Please advise any specific dietary requirements at time of booking.
  • Child below 3 years old FOC unless specified.
  • Child above 11 years old considered as Adult.