Uncategorized

Mesti Cuba la! Top 4 Halal Char Kuey Teow Penang

Miss chong pernah makan kat Bee Hwa Restoren ka? Saya pernah makan masakan non muslim tapi tangok kedaan.

Miss chong ni suka makan Char Huey Teow dan suka search tangok Blogger lain review mane ada yang best.

Jumpa banyak orang melay suka share Bee Hwa Restorant. To be honest saya sebagai Chinese Muslim saya suka sangat Chinese Food because i grow up with it. Tapi saya tak pernah makan di Bee Hwa Restoren. Bukan kate Malay food tak sedap tapi did you understand that kalau you dok lama kat Australia you rather nak makan Nasi Lemak Bilis Telur if compare with Fish & Chip.

Balik kepada Bee Hwa Restoren, saya pun pernah makan masakan non muslim tapi tangok keadaan. Ketika travel di tempat Majoriti non muslim, Jepun atau Korea awak boleh makan dengan keadaan kaji dulu ingredient kalo takda masalah dan tampa rasa was was sila makan.Tapi bila dah kaji rasa ok tapi tangok ada bottle Asahi tepi tukang masak tu awak timbul rasa was-was dok imaging macam-macam so jangan makan. Actually Islam is simple and suitable for all. Tapi kalau kat Malaysia tempat majoriti Muslim patut banyak pilihan Halal dan Toyyiba lagi betul tak?

Alang-alang dah buka cerita makan non muslim cook ni. Waktu Perayaan, saya sambut Chinese New Years dengan family non muslim bab yang paling saya focus adalah makanan. Bukan apa yang best nak makan ya tapi proses sediakan hidangan. Saya akan masuk masak sekali dengan makcik dan bagi tahu apa yang saya tak boleh makan.

Ada 1 keadaan lagi kalau kamu pergi jumpa kawan atau family waktu menjamu selera tu la kamu baru sampai, dah la Hari Perayaan pastu tuan rumah jumput makan. I know what is your feeling, susah nak tolak sebab demi mengambil hati tuan rumah anda harus makan dengan tanya apa ingredient, kuali senduk campur tak. So far saya dok kaji, air liur anjing perlu samak tapi pork tak de mention samak. Macam kamu basuh taik anak pastu basuh tangan boleh makan nasi gitu. Bila berhadapan dengan non muslim saya sentiasa jage image islam. Nak tulis blog pun sempat lagi berdakwah, skit-skit jadi la.

Kembali kepada tajuk asal…….

  1. Char Kuey Teow Sg Dua (Telor ayam dibasuh)

Tak jauh bila keluar Tol Sg.Dua. Di tepi jalan besar.Tagline tu “Telur Ayam Dibasuh”, mahal ayat tu.Semua lelaki,tukang layan, tukang masak, tukang bancuh air, cashier. Meja banyak kalau datang waktu magrib ke atas selalu banyak orang. Masakan nya rasa lemak manis yang penting banyak udang. Menu baru ada Char Kuey Teow Lobster.

Image result for char kuey teow penang sg dua
Image source FoodAdvisor
Clink image direct link to Google Map

2. Wadie Char Kuey Teow

Lokasi menjaja tepi jalan, jangan risau banyak tempat duduk bawah bumbung. Masakan jenis Char Kuey Teow basah rasanya lemak manis sedap kuah dia. Tepi kedai ada Seven Eleven 7-11 boleh beli air sloppy.

Source Google map Wadie CKT
Source Google map Wadie CKT
Source Google map Wadie CKT

Clink image direct link to Google Map

3. Key’s Char Koay Teow

Ada beberapa cawangan, di Bandar Perda dan Permatang Pauh. Lokasi lain tak pasti ada tambah lagi tak. Yang biasa makan di Permatang Pauh. Cuma potion kecil, boleh consider seorang order 2 pinggan.

Clink image direct link to Google Map

4. Adam Char Koey Teow

Tempat duduk lebih selesa kedai bersih, masakan sedap char kui teow jenis basah juga. Cuma susah sdikit nak cari parking. Kadang kala ada pakcik jual durian cuma saya tak pernah beli.

Image source from Google map
Clink image direct link to Google Map

Yang saya share di atas semua saya dah cuba, personal favorite Char Kuey Teow Sg Dua dan Wadie Char Kuey Teow. Lain orang lain cita rasa, boleh bace review di google map kalo nak tahu lebih lanjut. Link already provided, just click on the image.

Uncategorized

Butterworth Art Walk – New Penang Street Art

Butterworth be Betterworld!

Last time saya berada di depan Lodge18 hotel ni sebab ada bazar ketika bulan Ramadhan, sekarang dah transform jadi Art Gallary Street Art Penang.

Lokasinya betul-betul sebelah hotel Lodge18 ni adalah Butterworth Art Walk. Lokasi ni dekat dengan Terminal Feri dan Penang Sentral kalau nak pergi pulau dekat saja, dekat dengan Hotel. Selain Hotel Lodge 18 ada Palm Inn Hotel lagi. Bertentangan dengan Seni Kontena ni ada restraurant KFC boleh nak jamu selera selepas letih jalan. Saya dah share location Google map di bawah ni.

Asalkan keluar rumah anak dah sangat happy, tak perlu plan cuti panjang pun jalan-jalan sekitar butterworth jaa


Pelbagai mural di lukis di belakang dinding lot kedai deretan BSN dan kedai elektrik dan elektronik.k

Di padang Ahmad Badawi ni juga ada kontena yang dilukis mural yang di letakkan di atas padang.

Bersetentang dengan Padang Ahmad Badawi.
Bersebelahan dengan Lodge18 hotel.


Waktu malam di pasang lampu-lampu warna warni.
.
Santai-santai hujung minggu boleh sahaja ke sini tengok kretiviti pelukis tanah air kita.
.
Di padang Ahmad Badawi ni juga ada kontena yang dilukis mural yang di letakkan di atas padang.

Waktu malam bila pasang lampu
https://goo.gl/maps/B7qvyAzwAiD5f8YSA

Uncategorized

Tempat Menarik Pulau Pinang – Pulau Jerejak

SUDAH ADA PLAN PERCUTIAN UNTUK CUTI SEKOLAH ???
JOM KE PULAU JEREJAK

Ada juga yang mengenalinya sebagai ‘Alcatraz Malaysia’ kerana ia pernah menempatkan tahanan perang selain banduan suatu ketika dulu.

Ramai juga yang tak pernah jejak kaki ke destinasi ini meskipun hanya mengambil masa 10 minit dengan menaiki bot dari jeti di tanah besar.

Suasana di Jeti untuk ke Pulau Jerejak

Jeti untuk ke pulau jerejak berhampiran dengan supermarket terkenal Queens Bay.
Harga tiket RM20 untuk setiap kepala 6tahun dan keatas.
5tahun dan kebawah free sahaja
Ia merangkumi perjalanan pergi tak balik-balik (melawak ja)😆.
Of kos la pergi balik der…

Kalau tak mau balik juga boleh check in Pulau Jerejak Resort. Night view di Pulau Jerejak ni cantik tau, kalau nak tangok sila scroll sampai bawah.

3 ticket saja sebab budak 5 tahun ke bawah free

Boat datang setiap sejam sekali.
Jika dijeti darat, setiap jam pukul XX:45 contoh 9.45am next 10.45am next dan last 10.45pm.
Jika dijeti dari pulau jerejak, setiap jam pukul XX:15 contoh 9.15am next 10.15am dan last 9.45pm.

Jeti rainbow

Selain tarikan sejarah, pengunjung perlu mengambil peluang untuk bersantai dengan bayu malam sambil menikmati pemandangan malam yang unik di pulau berkenaan apabila sekitar resort dihiasi taman ‘bercahaya’ warna-warni.
Sesiapa yang berhasrat untuk mengunjungi Avatar Secret Garden iaitu taman lampu seperti dalam babak filem Avatar rasanya boleh menikmati pengalaman sama di sini. Segenap landskap tampil bersama mood dan tema berbeza dengan mengambil kira perincian lampu LED pelbagai warna sebagai tata hiasnya.

Suasana di Pulau Jerejak waktu malam


Antaranya deretan tulip berwarna-warni, pondok telefon berwarna merah dan taman Jepun.😋

Kalau mai sini jangan miss bergambar dengan latar belakang unik seperti ‘Stair Away to Heaven’ dan ‘Buaian Lombok’ yang turut disediakan untuk mereka yang suka menyelfie wefie.😍Siap sedia 1000 gambar selfie la di sini, banyak spot cantik.


Kalau nak tangok full camera roll banyak lagi gambar cantik saya sudah upload di facebook saya.

Datang penang jangan lupa guna servis Homestay Perai Penang atau sewa Kereta Sewa Perai Penang atau kedua-duamya sekali ya.

Uncategorized

Kereta Sewa Servis Tip Top di Perai Butterworth Penang Sentral

Penang Sentral Butterworth

Butterworth, Pulau Pinang atau lebih dikenali sebagai kawasan Seberang Perai / Seberang Jaya, tidak perlukan anda menaiki feri atau jambatan Pulau Pinang. Begitu juga dengan Bandar Perda yang terkenal dengan uptown-nya, Juru Autocity yang terkenal dengan taman lampu-lampunya, Bukit Mertajam, Bukit Minyak semua lokasi ini tidak memerlukan naik feri atau jambatan kerana lokasi ini juga dikenali dalam negeri Pulau Pinang  belah darat.

Butterworth adalah lokasi dalam negeri Pulau Pinang yang mana terletaknya Penang Sentral. Penang Sentral ni pula pusat pengangkutan. Kalau nak naik feri dari darat ke pulau, nak naik ETS (stesen Butterworth), naik bas (stesen Butterworth), keretapi (stesen Butterworth), naik teksi (stesen Butterworth), boleh ke Penang Sentral je.

Kereta Sewa Perai Peang yang terkenal dengan servis dan review yang 99% dari pelbagai latar belakang customer menunjukkan servis tip top, pantas, mudah, kereta baru dan bersih seperti review-review  dibawah ni.

Untuk pengetahuan, Kereta Sewa Perai Penang memenangi rating tertinggi dan review terbaik belah darat di google maps.

Jarak Penang Sentral ke hanyalah 5kilometer sahaja. Ya benar. Jarak Penang Sentral – Kereta Sewa Perai Penang hanya 5kilometer je.

Car Rental nearby Penang central

Penang Sentral yang juga sebagai tempat persinggahan dan tempat memulakan perjalanan ke mana-mana lokasi lain, pastinya anda memerlukan kereta sewa di area Butterworth / Perai untuk ke tempat yang anda mahukan. Sebagai persiapan awal dan memastikan percutian atau perjalanan untuk sebarang urusan anda berjalan baik, anda perlu mendapatkan kereta sewa yang dalam keadaan tip top condition, trusted dan diakui servisnya terbaik.

Kereta sewa yang ‘trusted’, servis diakui terbaik dan boleh membuat mana-mana customer repeat yang dicadangkan adalah Kereta Sewa Perai Penang berdasarkan review-review yang di muat naik oleh customer-customer dari pelbagai bangsa dan latar belakang.

Nurul Haziqah:”
sngat baik, service memuaskan dan harga berpatutan 👌🏻It’s happened to me. And if you’re trying this, chances are it’s happened to you, too.”

Jika anda berada di Penang Sentral, ketahuilah jarak anda dengan Kereta Sewa Perai Penang yang rating review terbaik ini hanyalah 5kilometer sahaja.

Follow our Facebook Page

Kereta Sewa Perai Penang merupakan salah satu perkhidmatan kereta sewa yang menawarkan harga berpatutan dengan kemudahan dalaman dan servis yang menjadikan anda pasti repeat sekiranya anda pernah menggunakan servisnya. Kereta Sewa Perai Penang beroperasi di sekitar Butterworth, Penang Sentral, Perai, Seberang Jaya, Bandar Perda, Bukit Mertajam, Juru dan lain-lain tempat yang berhampiran. Mereka juga menawarkan sewa kepada individu, kumpulan pelajar, syarikat korporat dengan pakej sewa harian, mingguan, bulanan dan juga tahunan.

Sewa MPV- Kami menawarkan kereta sewa MPV Alza dengan harga yang berpatutan

Perkhidmatan kereta sewa di seluruh Butterworth, Seberang Perai, Seberang Jaya, Bandar Perda, Bukit Mertajam, Permatang Pauh dan lain-lain.

Perkhidmatan tempahan kereta sewa yang sangat mudah dan pantas. Anda boleh booking melalui Whatsapp atau terus call kami.

Kereta sewa untuk syarikat, korperat dan individu-individu yang memerlukan, kami pernah berkhidmat beratus-ratus customer dari seluruh Malaysia dan antarabangsa.

Pelbagai pilihan kereta daripada kami, Hotselling kereta Axia Auto dan Viva Manual harga serendah RM90 sehari.

Disini, anda boleh dapatkan pelbagai jenis kereta dan juga harga yang sangat berpatutan iaitu serendah RM90 sehari.

new info

Penang Celebrates: Chinese New Year with Kochabi @ Auto-City

Penang state carry out the CNY celebration at Auto City Juru.

One of the largest celebrations amongst the Chinese community in Penang, let’s celebrate Chinese New Year by recalling our “Kochabi”; Penang’s old flavours. Bringing everything together in one place, join us at Auto-City this 2 February (Saturday) to savour our much-missed Kochabi, while indulging in performances such as 24 Festive Drums, Chinese Folk Rhymes, Teochew Puppet Drama and other multicultural performances.

Entrance Fee
Free

Email
info.penangtourism@gmail.com

Address
Auto-City, 1688-F8, Jalan Perusahaan, Highway Auto-city, 13600 Perai, Penang

Info Source: https://mypenang.gov.my/