Uncategorized

Dilanggar Kenderaan Tiada Insurans Sebenarnya Kita Boleh Claim MIB

Dilanggar Kenderaan Tiada Insurans Sebenarnya Kita Boleh Claim MIB – Detik Berita

Dilanggar kenderaan yang tidak dilindungi insurans? Buat tuntutan kecederaan kemalangan.

Apa Itu Motor Insurers’ Bureau?

Biro Insurans Motor Malaysia (Motor Insurers Bureau of Malaysia) ditubuhkan pada 15 Januari 1968 untuk memberi keadilan sosial dan diwujudkan pada masa itu di bawah Ordinan Lalu Lintas Jalan Raya 1958 (kini Akta Lalulintas Jalan 1987).

Dilanggar Kenderaan Tiada Insurans Sebenarnya Kita Boleh Claim MIB – Detik Berita

Ia diwujudkan untuk membela mngsa kemlangan jalan raya yang tidak mendapat pembelaan atau memberikan duit kepada mngsa kemlangan sama ada pemandu, pejalan kaki atau penumpang yang terlibat dalam kemlangan dimana kenderaan yang melanggar tiada insurans.

Dana yang digunakan MIB untuk semua mangsa kemlangan adalah dana daripada semua syarikat insurans yang diwajibkan mencarum ke dalam MIB pada setiap tahun. Dengan adanya dana ini, bantuan yang diberikan kepada mngsa mengikut syarat-syarat yang telah ditetapkan.

Cara Buat Tuntutan Kepada MIB

Bagaimana cara nak claim atau buat tuntutan kecederaan kemlangan kereta, motor atau sebarang jenis kenderaan? Anda boleh ikuti perkongsian pengguna Facebook ini yang berkongsi tentang cara buat tuntutan kepada MIB selepas dilnggar pemilik kenderaan tiada insurans.

Dilanggar Kenderaan Tiada Insurans Sebenarnya Kita Boleh Claim MIB – Detik Berita

Jika anda cedera dalam kemalangan kereta tiada insurans dan pesalah tak mahu bayar, sila claim MIB.

Kalau kita cedera dilnggar dengan kenderaan tiada insurans. Kemudian owner kenderaan itu pulak tak nak bayar. Dia kata bukan salah dia!

Adoi. Dah la cdera. Takkan kena keluar duit sendiri masuk hospital? Tak adil lah, bukan salah kita. Kat mana kita boleh claim?

Sebenarnya, ramai yang tak tahu. Jadi aku nak bagitahu. Kes macam ni boleh claim dengan Motor Insurers’ Bureau (MIB)

MIB tu apa? Syarikat insurans ke?

Bukan. MIB ni dana khas untuk melindungi pengguna jalanraya yang dilanggar kenderaan yang tidak ada insurance.

MIB dapat duit dari mana?

MIB dapat duit dari syarikat insurans. Setiap tahun semua syarikat insurance wajib mencarum ke dalam MIB.

Ingin sewa kereta kawasan prai , butterworth bukit mertajam dan kawasan berdekatan boleh hubungi kami Pink Pingu Kereta Sewa Prai Penang

Ooo begitu. Macam mana nak claim dengan MIB ye?

Sebelum buat claim dengan MIB kena take note benda-benda ni dulu:

1. Kemukakan tuntutan secara kepada pihak MIB atau boleh melantik peguam

2. Pastikan ada nombor pendaftaran kenderaan tiada insurans itu yang terbabit dalam kemalangan. Pihak MIB tak akan bayar untuk kes lnggar lari atau yang tidak ada nombor plat kenderaan terlibat.

3. Serahkan tuntutan anda dalam jangka masa TIGA tahun dari tarikh kemalangan.

4. Sekiranya anda melantik peguam untuk failkan tuntutan di mahkamah, peguam harus beritahu pada MIB dalam tempoh 30 hari sebelum tuntutan dibuat di mahkamah dan menyerahkan semua dokumen berkaitan.

5. MIB hanya bayar untuk jenis kecederaan sahaja tidak termasuk dengan kerosakan kenderaan anda, harta benda, loss of income dan sebagainya.

6. Sebarang jumlah bayaran dari MIB adalah ditentukan oleh pihak MIB berdasarkan kes dan kejadian.

Dilanggar Kenderaan Tiada Insurans Sebenarnya Kita Boleh Claim MIB – Detik Berita

Pastikan anda mempunyai nombor pendaftaran pemilik kenderaan yang menyebabkan anda cdera.

Dokumen Yang Diperlukan Untuk Buat Tuntutan MIB

1. Surat kepada MIB yang menyatakan maklumat tentang kejadian, alasan tuntutan dibuat dan semua dokumen yang disertakan.

2. Satu salinan laporan yang tercatat nombor kenderaan berkaitan.

3. Laporan polis tentang kenderaan yang melanggar sekiranya ada.

4. Laporan tentang perubatan kecederaan yang anda alami.

Hantar dokumen berkaitan ke:

Motor Insurers’ Bureau of West Malaysia

Wisma PIAM

No.150-3, 3rd Floor

Jalan Tun Sambanthan, Brickfields

50782 Kuala Lumpur

Tel: 03-2274 7395

Fax: 03-2274 5910

Peringatan : Kalau dah pandai tentang buat tuntutan kecederaan kemalangan jangan lupa ajar orang lain.

Terlibat dalam satu kemlangan adalah pengalaman yang amat menyedihkan serta sungguh membebankan. Selain tertekan dengan keadaan serta trauma, terlalu banyak perkara yang harus kita buat selepas kemlangan itu berlaku terutama tuntutan peribadi dan sebagainya.

Oleh kerana itu, adalah penting untuk anda tahu sedikit sebanyak tentang hak anda sebagai seorang individu atau pun pengguna jalan raya untuk membela diri jika tidak bersalah serta berkaitan dengan khidmat sedia ada untuk membuat tuntutan berdasarkan keadaan atau situasi.

Jadi, melalui perkongsian ini anda sudah tahu bagaimana nak buat tuntutan kecderaan kemlangan di MIB sekiranya dilanggar oleh kenderaan tiada insurans atau pemilik kenderaan tidak mahu bertanggungjawab serta tidak mengaku kesalahannya. Semoga bermanfaat. Kredit media maklumat.

Info Source : https://detikberita.website/

Edit by : Pink Pingu Kereta Sewa Prai Penang

Sewa kereta Prai harga berpatutan servis tip top
new info

Perodua Aruz vs. Toyota Rush – Solving the dilemma

Tell us, if we are wrong in saying that the competition in the SUV segment is hotter than before. First came in the C-segment SUV, the Proton X70 and now we have one decorating the B-segment market, the Perodua Aruz. It’s like both the Malaysian born automakers are doing their bit to keep the buyers satisfied. Like all, the Aruz too requires to fight its way in the segment, as the same is already stocked with some mammoths. One of which is the Toyota Rush, the car that graced the Malaysian market only in October 2018. So, let’s see what the two cars have to offer and which one is the better pick.

Looks and styling

Starting with the new bee in town, the Aruz benefits from an aerodynamic body that is adorned with distinctive accents all over. The front gets a multi-slate chrome and glossy black finish grille. Further adding to the beauty are the LED headlamps with follow-me-home function and light guides. The fog lamps are available with the range-topping AV variant, much like the silver painted front bumper. On to the side, the 17-inch wheels rule, while the sporty roof rail and stone guard add to its sporty appeal in higher trim. The rear benefits from a wrap-around combination tail lamp and spoiler. Adding to the looks on the Aruz AV trim are added silver garnish on the rear bumper and tailgate.

The Rush too is quite an onlooker and is a combination of style, beauty, and luxury. Like the Aruz, the Rush sports a layered grille, the only difference is that here it’s all chrome. The LED headlights come equipped with daytime running lamps. The fog lamp, roof rails, and stone guard are standard offerings in the Rush. Both the Rush variants ride on 17-inch alloy wheels. Overall, both the cars look great. However, the Rush is slightly more aggressive looking with its R-Blade body kit.

Pink Pingu Kereta sewa Prai everyone can drive

Interior and features

Comparing the interior of the two cars, we find the cabin significantly different. Especially the dashboard design, the one on Aruz features silver trims that help shape the centre stack and also highlight the air-con vents. Both the trims – the X and AV feature Perodua’s 7-inch infotainment unit below which rest the controls for the single-zone manual air-conditioning system, and second-row air blowers. Talking about differences, while the base trim features fabric upholstery, the one on AV is all leather. Also, the steering wheel and gear knob are wrapped in leather in the top trim, and it also gets a plush looking piano black coating on the dash. SmartLink functionality and integrated driving video recorder are a few added benefits seen on the Aruz top trim.

Like the Aruz, the Rush display a 2+3+2 seating layout with 60:40 split function in second and 50:50 in the third row. Included in its standard kit are features like – a 6.8-inch head unit with screen mirroring function, single-zone air-conditioning with rear vents, keyless entry and start Panoramic View Monitor with four cameras, and Toyota AutoTag built-in SmartTAG. So, more or less it replicated the Aruz specs.

Engine and performance

The Perodua Aruz gets its power from a 2NR-VE 1.5-litre 4-Cyl petrol engine that produces 105 PS of max power and 136 Nm of peak torque. The 7-seater SUV gets a single transmission option – four-speed automatic unit that sends power to the rear wheels. The company claims a fuel economy of 15.6 kmpl from this Energy Efficient Vehicle mill.

Toyota Rush spec sheet shows the same mill doing duty under its hood as the Aruz. And don’t be surprised to know that the same engine is found in the Perodua Myvi and even in the latest Avanza.

Safety features

The Aruz comes with various standard safety features like Vehicle Stability Control (VSC), ABS with EBD and BA, Hill Start Assist, Hill Descent Control, Emergency Stop Signal, six airbags, and ISOFIX. On top of that, Perodua offers Advanced Safety Assist (ASA) 2.0 suite that ’s exclusive to the 1.5 AV trim. Part of this safety kit is features like – Pre-collision Warning, Pre-collision Braking, Pedal Misoperation Control, and Front Departure Alert.

oyota also puts forward a steady foot on the safety front. It impresses buyers with the Safe-T Plus package of which are part 6 airbags, Vehicle Stability Control, ABS with EBD and BA, Hill-start Assist Control, Emergency Stop Signal, and Pre-collision System (exclusive to the top trim).

Price

Perodua Aruz price sheet reads, RM72,900 for the 1.5X and RM77,900 for the range-topping 1.5 Advance.Toyota Rush price range, on the other hand, starts from RM 93,000 and goes up to RM 98,000.

Both the Aruz and Rush are great options in the B-segment SUV arena. They feature similar dimensions and engine specs. With a few alterations in the exterior and interior design, even their feature list mostly tallies. It’s, however, the Advanced Safety Assist (ASA) 2.0 safety tech in 1.5AV trim of Aruz that’s most impressive. In crux, we can say that the Aruz is an inexpensive version of the Rush, with its range-topping variant packing-in some great features

Info Source : https://www.zigwheels.my/

Edit By : Pink Pingu Kereta Sewa Prai

new info

Perodua Aruz could increase competition in non-national B-segment market

By NSTP AYISY YUSOF – January 16, 2019 @ 5:17pm

Aruz model economic yet elegance SUV.

Perodua is also targeting between 2,000 and 2,500 units of monthly sales.

KUALA LUMPUR: Perusahaan Otomobil Kedua Sdn Bhd (Perodua) foray into the sport utility vehicle (SUV) segment will likely impact sales of non-national B-segment, lower-end multi-purpose vehicle (MPV) as well as crossover segments.

At a conservative 24,000 annual volume, Perodua’s recently launched Aruz model is estimated to account for 10 per cent of Perodua’s 2019’s total industry volume (TIV).

MIDF Research said the arrival of new Perodua’s SUV, Aruz is likely to increase competition in the local automotive market, backed by the manufacturer’s competitive prices between RM73,000 and RM78,000.

“Of the three major non-national B-segment, Honda will be impacted the most followed by Nissan and Toyota. The models in Honda’s line-up such as the BRV, City and Jazz overlap with the Aruz’s pricing as these models account for 38 per cent of Honda’s TIV,” it said in a research note today.

The research house said for Nissan, the Almera is the main model that will be impacted by Aruz, accounting about 30 per cent to 35 per cent of Nissan TIV.

Meanwhile, the latest generation Toyota Vios model (1.5J Auto) is priced at RM77,000 and Toyota Avanza priced at RM74,000 to RM80,000 could be impacted too.

“Overall, Toyota’s models that could see increased competition from the Aruz account for just 12 per cent of its TIV. All the models Vios and Avanza have an estimated monthly volume of 4,685 units collectively.

“This is a sufficiently large potential market versus the Aruz’s monthly sales target of 2,000-2,500 units.”

MIDF Research said Proton X70 entails different price points of RM100,000 to RM124,000 and will only pose little competition with Aruz.

“We expect the X70 to encroach into the share of non-national B-segment SUVs, C-segment sedans and C-segment MPVs. Of the 3 key non-national players, Honda could be impacted the most.”

MIDF Research said the X70 overlaps with the Civic and HRV’s price points as these models account for about 29 per cent of Honda’s TIV.

It added Mazda’s Mazda 3 model and the CX3 could be also impacted as these models account for 19 per cent of Mazda TIV.

Further, MIDF Research said Perodua TIV might hit new record as its 2018’s TIV recorded at 227,240 units or an 11 per cent Year-on-Year (YoY), although the sales was partly driven by temporary strength from the Jun-Aug tax holiday period.

“We have revised our Perodua’s 2019 TIV higher to 241,000 units from 219,000 units, previously. This represents a six per cent YoY growth, after factoring in the Aruz.”

MIDF Research said UMW Holdings Bhd and MBM Resources Bhd also come into picture, as each of the company owns about 38 per cent and 22.6 per cent stakes in Perodua.

“MBM provides more earnings leverage into the play as Perodua accounts for over 90 per cent of MBM’s earnings.

“MBM’s other units such as its Perodua dealership (via 51 per cent-owned Daihatsu Malaysia Sdn Bhd) as well as its parts manufacturing units are spillover beneficiaries of the Aruz.”

Meanwhile, Perodua is estimated to account for 50 per cent of UMW’s financial year ending September 30, 2019 (FY19) earnings as the company owns about 51 per cent of UMW Toyota (UMWT), which is expected to benefit from its new Bukit Raja plant.