Uncategorized

Dilanggar Kenderaan Tiada Insurans Sebenarnya Kita Boleh Claim MIB

Dilanggar Kenderaan Tiada Insurans Sebenarnya Kita Boleh Claim MIB – Detik Berita

Dilanggar kenderaan yang tidak dilindungi insurans? Buat tuntutan kecederaan kemalangan.

Apa Itu Motor Insurers’ Bureau?

Biro Insurans Motor Malaysia (Motor Insurers Bureau of Malaysia) ditubuhkan pada 15 Januari 1968 untuk memberi keadilan sosial dan diwujudkan pada masa itu di bawah Ordinan Lalu Lintas Jalan Raya 1958 (kini Akta Lalulintas Jalan 1987).

Dilanggar Kenderaan Tiada Insurans Sebenarnya Kita Boleh Claim MIB – Detik Berita

Ia diwujudkan untuk membela mngsa kemlangan jalan raya yang tidak mendapat pembelaan atau memberikan duit kepada mngsa kemlangan sama ada pemandu, pejalan kaki atau penumpang yang terlibat dalam kemlangan dimana kenderaan yang melanggar tiada insurans.

Dana yang digunakan MIB untuk semua mangsa kemlangan adalah dana daripada semua syarikat insurans yang diwajibkan mencarum ke dalam MIB pada setiap tahun. Dengan adanya dana ini, bantuan yang diberikan kepada mngsa mengikut syarat-syarat yang telah ditetapkan.

Cara Buat Tuntutan Kepada MIB

Bagaimana cara nak claim atau buat tuntutan kecederaan kemlangan kereta, motor atau sebarang jenis kenderaan? Anda boleh ikuti perkongsian pengguna Facebook ini yang berkongsi tentang cara buat tuntutan kepada MIB selepas dilnggar pemilik kenderaan tiada insurans.

Dilanggar Kenderaan Tiada Insurans Sebenarnya Kita Boleh Claim MIB – Detik Berita

Jika anda cedera dalam kemalangan kereta tiada insurans dan pesalah tak mahu bayar, sila claim MIB.

Kalau kita cedera dilnggar dengan kenderaan tiada insurans. Kemudian owner kenderaan itu pulak tak nak bayar. Dia kata bukan salah dia!

Adoi. Dah la cdera. Takkan kena keluar duit sendiri masuk hospital? Tak adil lah, bukan salah kita. Kat mana kita boleh claim?

Sebenarnya, ramai yang tak tahu. Jadi aku nak bagitahu. Kes macam ni boleh claim dengan Motor Insurers’ Bureau (MIB)

MIB tu apa? Syarikat insurans ke?

Bukan. MIB ni dana khas untuk melindungi pengguna jalanraya yang dilanggar kenderaan yang tidak ada insurance.

MIB dapat duit dari mana?

MIB dapat duit dari syarikat insurans. Setiap tahun semua syarikat insurance wajib mencarum ke dalam MIB.

Ingin sewa kereta kawasan prai , butterworth bukit mertajam dan kawasan berdekatan boleh hubungi kami Pink Pingu Kereta Sewa Prai Penang

Ooo begitu. Macam mana nak claim dengan MIB ye?

Sebelum buat claim dengan MIB kena take note benda-benda ni dulu:

1. Kemukakan tuntutan secara kepada pihak MIB atau boleh melantik peguam

2. Pastikan ada nombor pendaftaran kenderaan tiada insurans itu yang terbabit dalam kemalangan. Pihak MIB tak akan bayar untuk kes lnggar lari atau yang tidak ada nombor plat kenderaan terlibat.

3. Serahkan tuntutan anda dalam jangka masa TIGA tahun dari tarikh kemalangan.

4. Sekiranya anda melantik peguam untuk failkan tuntutan di mahkamah, peguam harus beritahu pada MIB dalam tempoh 30 hari sebelum tuntutan dibuat di mahkamah dan menyerahkan semua dokumen berkaitan.

5. MIB hanya bayar untuk jenis kecederaan sahaja tidak termasuk dengan kerosakan kenderaan anda, harta benda, loss of income dan sebagainya.

6. Sebarang jumlah bayaran dari MIB adalah ditentukan oleh pihak MIB berdasarkan kes dan kejadian.

Dilanggar Kenderaan Tiada Insurans Sebenarnya Kita Boleh Claim MIB – Detik Berita

Pastikan anda mempunyai nombor pendaftaran pemilik kenderaan yang menyebabkan anda cdera.

Dokumen Yang Diperlukan Untuk Buat Tuntutan MIB

1. Surat kepada MIB yang menyatakan maklumat tentang kejadian, alasan tuntutan dibuat dan semua dokumen yang disertakan.

2. Satu salinan laporan yang tercatat nombor kenderaan berkaitan.

3. Laporan polis tentang kenderaan yang melanggar sekiranya ada.

4. Laporan tentang perubatan kecederaan yang anda alami.

Hantar dokumen berkaitan ke:

Motor Insurers’ Bureau of West Malaysia

Wisma PIAM

No.150-3, 3rd Floor

Jalan Tun Sambanthan, Brickfields

50782 Kuala Lumpur

Tel: 03-2274 7395

Fax: 03-2274 5910

Peringatan : Kalau dah pandai tentang buat tuntutan kecederaan kemalangan jangan lupa ajar orang lain.

Terlibat dalam satu kemlangan adalah pengalaman yang amat menyedihkan serta sungguh membebankan. Selain tertekan dengan keadaan serta trauma, terlalu banyak perkara yang harus kita buat selepas kemlangan itu berlaku terutama tuntutan peribadi dan sebagainya.

Oleh kerana itu, adalah penting untuk anda tahu sedikit sebanyak tentang hak anda sebagai seorang individu atau pun pengguna jalan raya untuk membela diri jika tidak bersalah serta berkaitan dengan khidmat sedia ada untuk membuat tuntutan berdasarkan keadaan atau situasi.

Jadi, melalui perkongsian ini anda sudah tahu bagaimana nak buat tuntutan kecderaan kemlangan di MIB sekiranya dilanggar oleh kenderaan tiada insurans atau pemilik kenderaan tidak mahu bertanggungjawab serta tidak mengaku kesalahannya. Semoga bermanfaat. Kredit media maklumat.

Info Source : https://detikberita.website/

Edit by : Pink Pingu Kereta Sewa Prai Penang

Sewa kereta Prai harga berpatutan servis tip top
new info

Perodua Aruz vs. Toyota Rush – Solving the dilemma

Tell us, if we are wrong in saying that the competition in the SUV segment is hotter than before. First came in the C-segment SUV, the Proton X70 and now we have one decorating the B-segment market, the Perodua Aruz. It’s like both the Malaysian born automakers are doing their bit to keep the buyers satisfied. Like all, the Aruz too requires to fight its way in the segment, as the same is already stocked with some mammoths. One of which is the Toyota Rush, the car that graced the Malaysian market only in October 2018. So, let’s see what the two cars have to offer and which one is the better pick.

Looks and styling

Starting with the new bee in town, the Aruz benefits from an aerodynamic body that is adorned with distinctive accents all over. The front gets a multi-slate chrome and glossy black finish grille. Further adding to the beauty are the LED headlamps with follow-me-home function and light guides. The fog lamps are available with the range-topping AV variant, much like the silver painted front bumper. On to the side, the 17-inch wheels rule, while the sporty roof rail and stone guard add to its sporty appeal in higher trim. The rear benefits from a wrap-around combination tail lamp and spoiler. Adding to the looks on the Aruz AV trim are added silver garnish on the rear bumper and tailgate.

The Rush too is quite an onlooker and is a combination of style, beauty, and luxury. Like the Aruz, the Rush sports a layered grille, the only difference is that here it’s all chrome. The LED headlights come equipped with daytime running lamps. The fog lamp, roof rails, and stone guard are standard offerings in the Rush. Both the Rush variants ride on 17-inch alloy wheels. Overall, both the cars look great. However, the Rush is slightly more aggressive looking with its R-Blade body kit.

Pink Pingu Kereta sewa Prai everyone can drive

Interior and features

Comparing the interior of the two cars, we find the cabin significantly different. Especially the dashboard design, the one on Aruz features silver trims that help shape the centre stack and also highlight the air-con vents. Both the trims – the X and AV feature Perodua’s 7-inch infotainment unit below which rest the controls for the single-zone manual air-conditioning system, and second-row air blowers. Talking about differences, while the base trim features fabric upholstery, the one on AV is all leather. Also, the steering wheel and gear knob are wrapped in leather in the top trim, and it also gets a plush looking piano black coating on the dash. SmartLink functionality and integrated driving video recorder are a few added benefits seen on the Aruz top trim.

Like the Aruz, the Rush display a 2+3+2 seating layout with 60:40 split function in second and 50:50 in the third row. Included in its standard kit are features like – a 6.8-inch head unit with screen mirroring function, single-zone air-conditioning with rear vents, keyless entry and start Panoramic View Monitor with four cameras, and Toyota AutoTag built-in SmartTAG. So, more or less it replicated the Aruz specs.

Engine and performance

The Perodua Aruz gets its power from a 2NR-VE 1.5-litre 4-Cyl petrol engine that produces 105 PS of max power and 136 Nm of peak torque. The 7-seater SUV gets a single transmission option – four-speed automatic unit that sends power to the rear wheels. The company claims a fuel economy of 15.6 kmpl from this Energy Efficient Vehicle mill.

Toyota Rush spec sheet shows the same mill doing duty under its hood as the Aruz. And don’t be surprised to know that the same engine is found in the Perodua Myvi and even in the latest Avanza.

Safety features

The Aruz comes with various standard safety features like Vehicle Stability Control (VSC), ABS with EBD and BA, Hill Start Assist, Hill Descent Control, Emergency Stop Signal, six airbags, and ISOFIX. On top of that, Perodua offers Advanced Safety Assist (ASA) 2.0 suite that ’s exclusive to the 1.5 AV trim. Part of this safety kit is features like – Pre-collision Warning, Pre-collision Braking, Pedal Misoperation Control, and Front Departure Alert.

oyota also puts forward a steady foot on the safety front. It impresses buyers with the Safe-T Plus package of which are part 6 airbags, Vehicle Stability Control, ABS with EBD and BA, Hill-start Assist Control, Emergency Stop Signal, and Pre-collision System (exclusive to the top trim).

Price

Perodua Aruz price sheet reads, RM72,900 for the 1.5X and RM77,900 for the range-topping 1.5 Advance.Toyota Rush price range, on the other hand, starts from RM 93,000 and goes up to RM 98,000.

Both the Aruz and Rush are great options in the B-segment SUV arena. They feature similar dimensions and engine specs. With a few alterations in the exterior and interior design, even their feature list mostly tallies. It’s, however, the Advanced Safety Assist (ASA) 2.0 safety tech in 1.5AV trim of Aruz that’s most impressive. In crux, we can say that the Aruz is an inexpensive version of the Rush, with its range-topping variant packing-in some great features

Info Source : https://www.zigwheels.my/

Edit By : Pink Pingu Kereta Sewa Prai

Uncategorized

CARA UNTUK MENYELAMATKAN DIRI DARIPADA KERETA YANG TERJUNAM KE DALAM AIR

Baru-baru ini Malaysia digemparkan dengan berita mengenai kemalangan jalan raya membabitkan kereta Mazda CX-5 yang terbabas di Jambatan Pulau Pinang lalu terhumban ke dalam laut.

Berdasarkan maklumat, usaha untuk menyelamatkan mangsa dan menaikkan kereta itu menggunakan bantuan kren.

Kejadian sebegini bukan pertama kali berlaku, dalam beberapa kes ada kemalangan kenderaan yang terhumban ke dalam sungai turut membabitkan kanak-kanak.

Pernahkan anda terfikir apa yang perlu dilakukan sekiranya kereta tercampak ke dalam air?

Dalam kekalutan kereta yang kian tenggelam, seseorang itu hanya mempunyai beberapa saat untuk bertindak dan menyelamatkan diri.

Apa-apa pun, jangan panik!

Dua aspek penting dalam keadaan ini adalah waktu yang diambil untuk bertindak dan kepantasan untuk berbuat demikian.

Sesebuah kereta tidak akan tenggelam dengan segera. Ini bermakna ada peluang kecil untuk cuba menyelamatkan diri.

Perkara utama yang paling perlu anda ingat ialah untuk tidak sesekali membuka pintu kereta anda. Tekanan air yang kuat akan menyukarkan usaha anda.

Lagipun, tindakan ini akan membuatkan lebih banyak air masuk dan akhirnya menyebabkan kereta anda tenggelam dengan lebih cepat.

Sebaliknya, cuba turunkan cermin tingkap, tanggalkan tali pinggang keledar dan berenang keluar.


Foto: Tech Insider

Sebaliknya, cuba turunkan cermin tingkap, tanggalkan tali pinggang keledar dan berenang keluar.

Jika anda mengambil masa terlalu lama untuk bertindak, tekanan air akan menekan cermin tingkap itu hingga ia tak boleh digerakkan langsung. Ini bermakna anda perlu pecahkan cermin itu.

Jangan cuba pecahkan cermin di hadapan kereta kerana ia telah dicipta untuk melawan impak kuat. Sebaliknya, sasarkan cermin tepi.

Gunakan kaki untuk tendang pada bahagian atas tingkap, ataupun tanggalkan tempat letak kepala di tempat duduk anda dan “cucuk” di bahagian bawah tingkap.

Selepas memecahkan tingkap, cepat-cepat tarik nafas panjang dan berenang menerusinya untuk ke permukaan air.

Artikel asal : https://www.hijabnheels.com/posts/cara-untuk-menyelamatkan-diri-daripada-kereta-yang-terjunam-ke-dalam-air