Uncategorized

Penang Bird Park

This Penang bird Park Located at Seberang Jaya just close to Sunway carnival that mean it in the center of the town unlike some Park that build so far away from town. Beside the Park is a river and there is a store selling the great cendol.

Time Out says

“Both the first and largest bird park in Malaysia, Penang Bird Park is home to more than 300 species of aviary from all over the world. From giant aviaries to geodomes simulating natural habitats, the well-maintained facilities house a diverse selection of plants, reptiles and mammals in addition to some 3,000 birds.”

Entrance of Penang Bird Park

I still remember the first time I bring my kid there, it was quite amazed me that The Bird Park actually bigger then i thought.

Latest Ticket Price from ernyfirdaus.blogspot.com
Entrance of Penang Bird Park, you can buy Ticket and souvenir here.

Short list of Hotel nearby the Penang Bird Park, 10 in the list from 5 star to 2 star hotel.

  1. The Light Hotel 0.2km away
  2. Sunway Hotel Seberang Jaya 0.3km
  3. OYO 708 S Hotel 0.2km Penang
  4. Safira Ciuntry Club 0.2km
  5. The Blanket Hotel 0.3km
  6. E-Red Hotel 0.3km
  7. D Cozy Hotel
  8. Pearl View Hotel 1.4km
  9. Ixora Hotel 1.4km
  10. BP Hotel 1km

Uncategorized

Butterworth Art Walk – New Penang Street Art

Butterworth be Betterworld!

Last time saya berada di depan Lodge18 hotel ni sebab ada bazar ketika bulan Ramadhan, sekarang dah transform jadi Art Gallary Street Art Penang.

Lokasinya betul-betul sebelah hotel Lodge18 ni adalah Butterworth Art Walk. Lokasi ni dekat dengan Terminal Feri dan Penang Sentral kalau nak pergi pulau dekat saja, dekat dengan Hotel. Selain Hotel Lodge 18 ada Palm Inn Hotel lagi. Bertentangan dengan Seni Kontena ni ada restraurant KFC boleh nak jamu selera selepas letih jalan. Saya dah share location Google map di bawah ni.

Asalkan keluar rumah anak dah sangat happy, tak perlu plan cuti panjang pun jalan-jalan sekitar butterworth jaa


Pelbagai mural di lukis di belakang dinding lot kedai deretan BSN dan kedai elektrik dan elektronik.k

Di padang Ahmad Badawi ni juga ada kontena yang dilukis mural yang di letakkan di atas padang.

Bersetentang dengan Padang Ahmad Badawi.
Bersebelahan dengan Lodge18 hotel.


Waktu malam di pasang lampu-lampu warna warni.
.
Santai-santai hujung minggu boleh sahaja ke sini tengok kretiviti pelukis tanah air kita.
.
Di padang Ahmad Badawi ni juga ada kontena yang dilukis mural yang di letakkan di atas padang.

Waktu malam bila pasang lampu
https://goo.gl/maps/B7qvyAzwAiD5f8YSA