Uncategorized

Penang Bird Park

This Penang bird Park Located at Seberang Jaya just close to Sunway carnival that mean it in the center of the town unlike some Park that build so far away from town. Beside the Park is a river and there is a store selling the great cendol.

Time Out says

“Both the first and largest bird park in Malaysia, Penang Bird Park is home to more than 300 species of aviary from all over the world. From giant aviaries to geodomes simulating natural habitats, the well-maintained facilities house a diverse selection of plants, reptiles and mammals in addition to some 3,000 birds.”

Entrance of Penang Bird Park

I still remember the first time I bring my kid there, it was quite amazed me that The Bird Park actually bigger then i thought.

Latest Ticket Price from ernyfirdaus.blogspot.com
Entrance of Penang Bird Park, you can buy Ticket and souvenir here.

Short list of Hotel nearby the Penang Bird Park, 10 in the list from 5 star to 2 star hotel.

  1. The Light Hotel 0.2km away
  2. Sunway Hotel Seberang Jaya 0.3km
  3. OYO 708 S Hotel 0.2km Penang
  4. Safira Ciuntry Club 0.2km
  5. The Blanket Hotel 0.3km
  6. E-Red Hotel 0.3km
  7. D Cozy Hotel
  8. Pearl View Hotel 1.4km
  9. Ixora Hotel 1.4km
  10. BP Hotel 1km

Uncategorized

Mesti Cuba la! Top 4 Halal Char Kuey Teow Penang

Miss chong pernah makan kat Bee Hwa Restoren ka? Saya pernah makan masakan non muslim tapi tangok kedaan.

Miss chong ni suka makan Char Huey Teow dan suka search tangok Blogger lain review mane ada yang best.

Jumpa banyak orang melay suka share Bee Hwa Restorant. To be honest saya sebagai Chinese Muslim saya suka sangat Chinese Food because i grow up with it. Tapi saya tak pernah makan di Bee Hwa Restoren. Bukan kate Malay food tak sedap tapi did you understand that kalau you dok lama kat Australia you rather nak makan Nasi Lemak Bilis Telur if compare with Fish & Chip.

Balik kepada Bee Hwa Restoren, saya pun pernah makan masakan non muslim tapi tangok keadaan. Ketika travel di tempat Majoriti non muslim, Jepun atau Korea awak boleh makan dengan keadaan kaji dulu ingredient kalo takda masalah dan tampa rasa was was sila makan.Tapi bila dah kaji rasa ok tapi tangok ada bottle Asahi tepi tukang masak tu awak timbul rasa was-was dok imaging macam-macam so jangan makan. Actually Islam is simple and suitable for all. Tapi kalau kat Malaysia tempat majoriti Muslim patut banyak pilihan Halal dan Toyyiba lagi betul tak?

Alang-alang dah buka cerita makan non muslim cook ni. Waktu Perayaan, saya sambut Chinese New Years dengan family non muslim bab yang paling saya focus adalah makanan. Bukan apa yang best nak makan ya tapi proses sediakan hidangan. Saya akan masuk masak sekali dengan makcik dan bagi tahu apa yang saya tak boleh makan.

Ada 1 keadaan lagi kalau kamu pergi jumpa kawan atau family waktu menjamu selera tu la kamu baru sampai, dah la Hari Perayaan pastu tuan rumah jumput makan. I know what is your feeling, susah nak tolak sebab demi mengambil hati tuan rumah anda harus makan dengan tanya apa ingredient, kuali senduk campur tak. So far saya dok kaji, air liur anjing perlu samak tapi pork tak de mention samak. Macam kamu basuh taik anak pastu basuh tangan boleh makan nasi gitu. Bila berhadapan dengan non muslim saya sentiasa jage image islam. Nak tulis blog pun sempat lagi berdakwah, skit-skit jadi la.

Kembali kepada tajuk asal…….

  1. Char Kuey Teow Sg Dua (Telor ayam dibasuh)

Tak jauh bila keluar Tol Sg.Dua. Di tepi jalan besar.Tagline tu “Telur Ayam Dibasuh”, mahal ayat tu.Semua lelaki,tukang layan, tukang masak, tukang bancuh air, cashier. Meja banyak kalau datang waktu magrib ke atas selalu banyak orang. Masakan nya rasa lemak manis yang penting banyak udang. Menu baru ada Char Kuey Teow Lobster.

Image result for char kuey teow penang sg dua
Image source FoodAdvisor
Clink image direct link to Google Map

2. Wadie Char Kuey Teow

Lokasi menjaja tepi jalan, jangan risau banyak tempat duduk bawah bumbung. Masakan jenis Char Kuey Teow basah rasanya lemak manis sedap kuah dia. Tepi kedai ada Seven Eleven 7-11 boleh beli air sloppy.

Source Google map Wadie CKT
Source Google map Wadie CKT
Source Google map Wadie CKT

Clink image direct link to Google Map

3. Key’s Char Koay Teow

Ada beberapa cawangan, di Bandar Perda dan Permatang Pauh. Lokasi lain tak pasti ada tambah lagi tak. Yang biasa makan di Permatang Pauh. Cuma potion kecil, boleh consider seorang order 2 pinggan.

Clink image direct link to Google Map

4. Adam Char Koey Teow

Tempat duduk lebih selesa kedai bersih, masakan sedap char kui teow jenis basah juga. Cuma susah sdikit nak cari parking. Kadang kala ada pakcik jual durian cuma saya tak pernah beli.

Image source from Google map
Clink image direct link to Google Map

Yang saya share di atas semua saya dah cuba, personal favorite Char Kuey Teow Sg Dua dan Wadie Char Kuey Teow. Lain orang lain cita rasa, boleh bace review di google map kalo nak tahu lebih lanjut. Link already provided, just click on the image.

Uncategorized

10 Aktiviti Menarik di Bukit Bendera

Dikejar monyet di Bukit Bendera

Berjalan santai sambil menikmati keindahan alam tiba tiba muncul sekumpulan gangster monyet blocking jalan. Umpama dunia sudah berhenti seketika .

Ini permulaan perjalanan di Bukit Bendera

Kalau tak jejak kaki di Bukit Bendera ni tak sempurna percutian di Penang

Bukit bendera ni istimewa, ada 4 Musim,

Nak cari kat mane 4 Musim dalam 1 hari

…Pagi musim sejuk

…Tengahari musim panas

….Petang musim luruh(makeup awak tu)

…Malam musim sejuk A/C homestay Pink Pingu

Ok tak 4 musim Penang ni, ada Musim Musang King lagi.

10 Aktiviti menarik di Bukit Bendera

  1. Naik Keretapi

Naik keretapi ni best tapi yang paling best kalau tak perlu beratur panjang pastu beli ticket harga discount.

Siapa pernah beratur panjang kat sini tolong komen skit sebab customer sendiri pernah patah balik sebabkan que terlalu panjang

Waktu harga promo

6.30am – 9 am

7.00pm – 10.30 pm

Harga kasih sayang orang Malaysia RM3.00 seorang untuk semua kategori tapi cuti sekolah tak sah.

Parking kereta per entry Rm5.00 sahaja tapi waktu cuti cepat penuh jadi datang awal selepas subuh.

2. Viewing deck

Ada teropong warna warni kanak-kanak mesti ingin mencuba

RM1.00 untuk 2 minit boleh la tangok kapal kapal bandaraya sekitar George town

3. Love Lock

Love lock yang ada di viewing deck dah menjadi suatu trend. Entah budaya ni datang dari mana pasang mangga dipagar pasang. Kepada yang berminat love lock ni, balik rumah nanti love lock pintu almari baju, love lock almari dapur dan jangan lupa love lock pintu toilet.

4. Cliff Cafe

Menjamu selera sambil menikmati pemandangan puncak bukit yang nyaman. Harga berpatutan kalau nk tau makanan ape yang best nantikan kita buat post lain. Selain makanan, ada banyak gerai yang menjual cendera hati di Cliff cafe.

5. Owl Museum

Muzium ini berada di kawasan Astaka Bukit Bendera dan perlu beli ticket. Kanak-kanak RM6,dewasa RM 12 seorang.

6. Bel Retiro

Bel Retiro ni bangunan bersejarah yang dibina oleh Francis Light. Pelancong hanya boleh masuk sehingga pintu gerbang saje.

7. Earthquake and Typhoon Pavillion

Di Earthquake & Typhoon Pavillion, anda boleh merasai simulasi bencana gempa bumi serta taufan dalam keadaan yang selamat.

8. Menaiki Buggy

Bagi orang yang malas berjalan kaki atau ada budak kecik anda boleh menikmati persekitaran Bukit Bendera dengan menaiki buggy. Buggy ini boleh memuatkan seramai 6 orang. Kadar RM30 akan dikenakan untuk setiap buggy.

9. The Habitat

Boleh pilih Sunrise Tour atau Sunset Tour. Boleh tengok dan experience keadaan dalam Rainforest semulajadi ni macam mane. Selalu dok tangok National Geography ja mai la jalan dan menikmati alam semulajadi.

10. The Little Village

Ada binatang kecil, tempat cantik nak berganbar dihias dengan bunga-bunga. Tapi awas bila jalan sebab ada banyak monyek buat peanut butter tenga jalan.

Semoga info mengenai harga tiket Bukit Bendera untuk menaiki kereta api ini bermanfaat kepada anda. Mohon like dan share info ini kepada rakan-rakan anda yang lain.

Anyway bab kena kejar monyet tu bukan saya tapi tangok orang lain kena kejar monyet. Why not bukan setiap hari boleh experience kena kejar monyet kan.

Uncategorized

Butterworth Art Walk – New Penang Street Art

Butterworth be Betterworld!

Last time saya berada di depan Lodge18 hotel ni sebab ada bazar ketika bulan Ramadhan, sekarang dah transform jadi Art Gallary Street Art Penang.

Lokasinya betul-betul sebelah hotel Lodge18 ni adalah Butterworth Art Walk. Lokasi ni dekat dengan Terminal Feri dan Penang Sentral kalau nak pergi pulau dekat saja, dekat dengan Hotel. Selain Hotel Lodge 18 ada Palm Inn Hotel lagi. Bertentangan dengan Seni Kontena ni ada restraurant KFC boleh nak jamu selera selepas letih jalan. Saya dah share location Google map di bawah ni.

Asalkan keluar rumah anak dah sangat happy, tak perlu plan cuti panjang pun jalan-jalan sekitar butterworth jaa


Pelbagai mural di lukis di belakang dinding lot kedai deretan BSN dan kedai elektrik dan elektronik.k

Di padang Ahmad Badawi ni juga ada kontena yang dilukis mural yang di letakkan di atas padang.

Bersetentang dengan Padang Ahmad Badawi.
Bersebelahan dengan Lodge18 hotel.


Waktu malam di pasang lampu-lampu warna warni.
.
Santai-santai hujung minggu boleh sahaja ke sini tengok kretiviti pelukis tanah air kita.
.
Di padang Ahmad Badawi ni juga ada kontena yang dilukis mural yang di letakkan di atas padang.

Waktu malam bila pasang lampu
https://goo.gl/maps/B7qvyAzwAiD5f8YSA

Uncategorized

Ice Cafe di Penang

What! Elsa mai Penang buka Cafe kenapa Olaf tak bagitau. Ice Cafe di Penang ni selain daripada makan, anda dapat bergambar dengan suasana di cafe ini seperti berada di dunia Frozen. Tapi selepas Elsa buka cafe dia dah balik ke dunia dia, Olaf pula tinggalkan tangan dan hidung ja.

Di sini hanya pelanggan cafe sahaja dibenarkan untuk bergambar di sini, so kalau ada yang tak mau makan boleh beli la secawan air RM14 demi bergambar disini.

Kalau berada di Penang jangan melepaskan peluang ini untuk merasai sendiri pengalaman istimewa di sini. Santai sambil menikmati dessert yang serba mewah dengan pelbagai buah-buahan. Bila cuaca panas diluar kena pula dengan ais krim yang sejuk ini memang terbaiklah. Jom kita tengok Ice Cafe serta dessert yang ada di sini. 

Kaunter membuat pesanan makanan 

Waktu hujung minggu ramai orang, kalo week day mai boleh la dapat gambar lebih kualiti.

Decoration di dalam ice Cafe ini yang unik dan di dalamnya sejuk seolah anda berada di luar negara. Kawasan kafe ni boleh muat seramai 80 sehingga 100 orang dalam satu masa. Makanan di sini kabanyakan dessert atau makanan manisan. Kebanyakan makanan dengan tawaran harga RM15 ke atas.

Pintu entrance nampak biasa biasa je

Sekali pandang ingatkan gambar grafic dalam Frozen sungguh, balik rumah nanti gantikan meja makan dengan batu simen cat putih jadi tak?